x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Bursa a crescut cu 51% in 2005

Piata de capital - Bursa a crescut cu 51% in 2005

de Adrian N. Ionescu    |    06 Ian 2006   •   00:00
Piata de capital - Bursa a crescut cu 51% in 2005

Fara a mai repeta recordurile anului 2004, Bursa a atins calitati demne de maturitatea marilor ringuri ale lumii. Desi mai mici, randamentele pietei s-au pastrat in zona exceptionalului. Bursa arata tot ce pot economia si liderii sai.

Companiile cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat anul trecut cu o valoare de piata (capitalizare bursiera) de peste 15,3 miliarde de euro, cu 64% mai mare decat in 2004. Este valoarea maxima pe care Bursa a fost lasata sa o puna in evidenta dupa aproape doi ani de la lansarea Programului guvernamental "O piata puternica".

UNIFICAREA BURSELOR. Doua mari realizari se pot bifa din program: realizarea Bursei unice, prin absorbtia Bursei Rasdaq, si cresterea pragului maxim de detinere de actiuni la o SIF de catre un investitor. Dupa un an 2004 cu cresteri de 100%, plusul de 51% inregistrat de indicele BET anul trecut ramane exceptional, mai ales ca se produce dupa o suita de ascensiuni si caderi repetate.

Maxima este si acuratetea cu care Bursa dezvaluie realitatea economiei romanesti, chiar si atunci cand releva ceea ce ii lipseste. In urma unor oferte publice initiale de actiuni, au fost cotate doar trei noi companii, de dimensiuni mai curand mici. Chiar si asa, avem in sfarsit listate o companie de echipamente IT&C (Flamingo, cu simbolul bursier FLA) si o societate de brokeraj (Broker SA - BRK). "Marile listari de companii de stat se lasa asteptate, desi primele erau programate pentru 2005", observa Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, care adauga la lipsuri "modificarile frecvente ale Codului Fiscal si dezinteresul guvernantilor pentru stabilitatea pietei".

Tranzactiile cu actiuni Transelectrica sunt asteptate abia la primavara. Transgaz inca isi cauta intermediarul care s-o aduca la Bursa, in timp ce marea frustrare a brokerilor, absenta titlurilor de stat, are sanse mici de a fi lecuita anul acesta. Una peste alta, pana acum, economia romaneasca nu a putut propulsa decat 64 de companii demne de exigentele bursei.

IN TOP. Ca de obicei, actiunile bancilor si ale companiilor petroliere au tinut capul de afis. Titluri ca BRD, Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP) sau Rompetrol Rafinare (RRC) si mai ales SIF-urile au atras majoritatea coplesitoare a banilor investiti, din care sume semnificative au venit de la straini. Sectorul bancar este inca in plina dezvoltare, iar cel petrolier este la mare cautare oriunde in lume. In plus, SNP si RRC sunt companii redutabile nu numai in Romania. Apartenenta celei dintai la un grup OMV dornic de profituri si expansiunea Rompetrol, inclusiv prin achizitia unui mare lant de retail francez, sunt atuuri suplimentare. Numai fortarea unor scandaluri juridice a tinut in frau cresterea actiunilor cu simbolul RRC la doar 18%. In acelasi timp, cresterea titlurilor SNP a fost limitata la 46% de campania care a amintit austriecilor ca titeiul romanesc nu poate fi inregistrat contabil, la Bucuresti, la fel de scump cum este cotat cel de la Londra. Razvan Pasol crede ca 2006 va fi anul companiilor petroliere, "daca rezultatele bune ale acestora continua, iar scandalurile legate de Rompetrol se atenueaza".

BROKERI
Relatarile din mediile investitionale vorbesc despre prezenta in Romania a unor case de brokeraj de reputatie mondiala, cum sunt Goldman Sachs, Julius Baer, Pictet Asset Management, BNP Paribas, ING sau Raiffeisen. De altfel, ING Securities, cu tranzactii de 335 milioane de euro, si Raiffeisen Capital & Investment, cu 296 milioane de euro, sunt campioanele Bursei. Si fara tranzactiile lunii decembrie, de obicei mai slabe, investitiile straine nou-intrate in piata au fost de 2,6 ori mai mari anul trecut decat in 2004, iar volumul cumpararilor strainilor a fost de 2,7 ori mai mare.

SIF-URILE
Actiunile celor cinci SIF-uri au crescut de 2,8 ori, amintind de recordurile din 2004. Cresterea pragului maxim de detinere si privatizarea BCR, din ale carei actiuni SIF-urile au 30%, au fost pentru acestea stimulente speciale. "Interesul pentru SIF, si asa destul de ridicat, se poate mentine si in 2006, generand cresteri de pret", conchide directorul Intercapital. Despre BRD, Razvan Pasol spune ca "preturile par rezonabile in prezent". In plus, "actiunile BRK ar trebui sa confirme, ca si cele ale Flamingo si Impact (IMP), daca se imbunatatesc rezultatele financiare ale companiilor".
×
Subiecte în articol: economic bursa