Luna trecuta, investitiile nete ale strainilor la Bursa au fost aproape egale cu cele din intreg anul trecut, iar ofensiva este abia la inceput. 30 de firme de brokeraj straine si-au anuntat intrarea pe piata.
Aderarea la Uniunea Europeana isi arata deja efectele in statisticile Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Luna trecuta, investitorii straini au plasat la Bursa fonduri nete aproape la fel de mari ca in tot anul trecut, potrivit datelor comunicate de autoritatea pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In ciuda ofertei destul de subtiri de la BVB in ianuarie 2007 sumele intrate pe piata au fost cu 57,1 milioane de euro mai mari decat cele iesite. Plasamentul net a fost cu numai 2,4 milioane de euro mai mic decat cel cu care s-a incheiat anul 2006, sau de peste 3 ori mai mare decat in decembrie anul trecut si de peste 4 ori mai mare decat in ianuarie 2006. Plasamentul net este diferenta dintre sumele intrate si cele iesite din piata. Potrivit analistilor, ca urmare a intrarii masive de investitii straine, preturile actiunilor romanesti vor deveni prohibitive pentru micii investitori romani. Acesta este unul dintre cele mai importante efecte ale intrarii unor investitii straine la BVB. De la inceputul anului, indicii BVB au inregistrat de mai multe ori recorduri ale tuturor timpurilor. NOII SOSITI. Numarul societatilor de brokeraj straine care vor opera pe piata noastra a urcat la 30, potrivit notificarilor depuse la CNVM. Foarte multe sunt inregistrate in Marea Britanie, printre care nume sonore ca Citigroup Global Markets, J.P. Morgan, Lehman Brothers, ODL Securities, First Avenue Partners, Bear Stearns Asset Management, multe fiind filiale ale unor mari transnationale. Altele sunt din Austria, Cehia, Grecia, Cipru si Norvegia. Cu toate ca inca nu au solicitat Bursei dreptul de tranzactionare (care costa 50.000 de euro), brokerii straini isi vor aduce clientii la Bucuresti si vor agita si mai mult apele. Specialistii avertizeaza ca intrarea investitorilor straini pe piata va accentua volatilitatea preturilor. Strainii sunt mai dispusi sa-si "marcheze" rapid profiturile, adica sa vanda repede actiunile cu profit, pricinuind astfel scaderea cotatiilor, pana la niveluri la care le convine sa cumpere din nou. Micii investitori si incepatorii vor avea si mai multa nevoie de consultanta specialistilor.
PERSPECTIVE
|
Scumpirea actiunilor atractive muta interesul investitorilor spre actiunile mai putin cautate. In a doua jumatate a lunii februarie, desi tendinta de crestere generala s-a mentinut, indicele actiunilor BET a intrat intr-o evolutie ezitanta dupa maximumul istoric din 12 februarie, de 9.016,1 puncte, in timp ce indicele tuturor actiunilor, BET - C, a mai marcat alte trei recorduri absolute, ultimul fiind cel de vineri, de 5.715,3 puncte. Daca ne luam dupa BET - C, actiunile s-au scumpit cu 13,7% de la inceputul anului. Operatorii pietei sunt concentrati pe datele despre adunarile generale ale actionarilor, care pot da indicatii despre eventualele dividende. De o atentie speciala beneficiaza Societatile de Investitii Financiare (SIF), care ar putea da actiuni gratuite in loc de dividende.
|
Citește pe Antena3.ro