x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piața neagră de țigarete reprezenta 7,9% din consum în luna martie 2022

Piața neagră de țigarete reprezenta 7,9% din consum în luna martie 2022

02 Mai 2022   •   16:00
Piața neagră de țigarete reprezenta 7,9% din consum în luna martie 2022

Piața neagră de țigarete reprezenta 7,9% din consum în luna martie 2022, menținându-se la un nivel constant, arată datele Novel Research.

"În luna martie, piaţa neagră s-a menţinut constantă la nivel naţional. Cu toate acestea, constatăm o intensificare a comerţului ilicit în regiunile de sud ale ţării ce contrabalansează diminuarea fenomenului în regiunile de nord şi vest. Cea mai mare creştere a pieţei negre a ţigaretelor s-a înregistrat în sud-est, şi anume 5,9 puncte procentuale (p.p.) faţă de ianuarie 2022, până la 8,4%. În regiunea sud, contrabanda creşte cu 5,2 p.p. până la 9,5%. Regiunea nord-est, deşi scade cu 6,5 p.p. până la 19,2%, continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal. Pe de altă parte, în regiunile de vest şi de nord-vest, se înregistrează scăderi de 4,8 p.p. până la 5,4%, respectiv de 4,6 p.p. până la 5,8%", spune Marian Marcu, director general Novel Research.

Cea mai mare pondere este deținută de "cheap whites", de peste 60% iar țigaretele provenite din R. Moldova  reprezintă un procent de 6,9%, iar cele din Ucraina 0,1%,

"Este îmbucurător că piaţa neagră nu a crescut încă, dar ne aşteptăm la impulsionarea acesteia, după recenta Decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care a fost declarat neconstituţional articolul din Codul vamal privind incriminarea infracţiunii de contrabandă pe teritoriul naţional. Pentru ca Decizia CCR să devină un prilej de îmbunătăţire a reglementărilor şi nu de creştere a comerţului ilicit, am propus autorităţilor reglementarea unitară a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi pe teritoriul naţional, pe baza criteriului cantitativ (10.000 de ţigarete) exclusiv şi eliminarea criteriului valoric (20.000 de lei). Este o măsură de simplificare a legislaţiei şi eficientizare administrativă, pe care industria tutunului o susţine public de ani de zile, deoarece calcularea valorii în vamă este adesea subiectivă, în lipsa unei metodologii clare şi presupune un proces birocratic greoi, desfăşurat între Procuratură şi birourile vamale", explică Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Produsele vândute pe piața neagră sunt de trei ori mai mici față de cele legale. 
"Preţul produselor ilicite este de circa trei ori mai redus faţă de cel al produselor legale, pentru care se plătesc taxe, iar în condiţiile unei inflaţii crescute, acest lucru poate însemna o oportunitate în plus pentru reţelele de contrabandă, care se adaptează permanent, găsind noi rute pentru introducerea pe piaţă a produselor ilicite", afirmă Ileana Dumitru, director juridic și relații publie la BAT.

Producătorii de țigatere cred că menținerea traficului ilicit de țigarete la un procent de sub 10% din piață este posibilă prin măsuri legislative.

 

×
Subiecte în articol: piata neagra tigarete