x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tarabe țărănești, nu! Tarabe corporatiste, da! Piețe închise, o afacere de 2 miliarde de euro

Tarabe țărănești, nu! Tarabe corporatiste, da! Piețe închise, o afacere de 2 miliarde de euro

de Valentin Gros    |    12 Noi 2020   •   07:33
Tarabe țărănești, nu! Tarabe corporatiste, da! Piețe închise, o afacere de 2 miliarde de euro

Guvernul condus de Ludovic Orban a decis închiderea piețelor, iar Parlamentul a adoptat un amendament împotriva acestei măsuri, pe care președintele Klaus Iohannis o consideră însă una bună. Dincolo de războiul politic și de drama băbuțelor obligate să vândă zarzavat în frig, are de suferit o afacere de dimensiuni considerabile, care plătește taxe și asigură locuri de muncă. Sindicaliștii din domeniu acuză autoritățile că favorizează marii comercianți în detrimentul producătorului autohton.

Piețele agroalimentare din România găzduiesc în jur de 25.000 de tarabe, cu vânzări totale de circa 2,5-3 miliarde de lei pe an, conform estimărilor unor surse de profil. În aceleași unități comerciale mai funcționează aproximativ 5.000 de mici magazine, care, la rândul lor, au vânzări totale de încă 5-7 miliarde de lei. Așadar, un business de 10 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro) este afectat de decizia Executivului.

Industria mai pierde 10%

Un impact negativ resimt și activitățile conexe. Industria alimentară a înregistrat pierderi de 30% din martie și până în prezent, în contextul crizei COVID-19, apreciază preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), Dragoș Frumosu.

„Închiderea piețelor înseamnă încă 5-10%, astfel că într-o lună sau două ajungem la 40%”, a menționat Frumosu. El se arată revoltat și de modul în care autoritățile au înțeles să aplice prevederea. „Primarul Sectorului 6 a afirmat, într-o emisiune, că piețele agroalimentare achiziționate de multinaționale se încadrează la altă lege. Cum e posibil așa ceva, același spațiu, dar cu alt proprietar, intră la o lege diferită?” – a întrebat retoric liderul sindical. „O spun cu toată responsabilitatea și îmi asum: din punctul meu de vedere, această măsură este o crimă, urmărește să îl ducă pe consumator la supermarket și să lovească în micul producător român”, a conchis Dragoș Frumosu.

Piaţa „Chilia Veche” este administrată de către Carrefour în regim de supermarket, rămâne deschisă. Piaţa „Politehnicii” Iuliu Maniu este administrată de către Lidl în regim de supermarket, rămâne deschisă. Piaţa „Lidl - Crângaşi” este administrată de către Lidl în regim de supermarket, rămâne deschisă.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din București

Panică, oamenii fac stocuri de produse

„Decizia închiderii piețelor exercită, evident, o influență negativă asupra acestei activități și a economiei în general”, a declarat pentru Jurnalul Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România. Organizația, prezentă în 35 de județe, acoperă circa 80% din domeniu și reunește 5.000 de producători agricoli cu 20.000 de tarabe, precum și peste 4.000 de spații comerciale. „A scăzut foarte mult, în aceste zile, numărul producătorilor care vând, pe fondul condițiilor atmosferice neprielnice. S-a produs panică, oamenii aglomerează supermarketurile și fac stocuri de produse”, a mai spus Birț.

65 miliarde de lei însumează cifrele de afaceri ale celor mai mari 10 lanțuri de retail

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban retail