Imaginile invaziei coordonate de duminică după-amiază, care a copleșit forțele de ordine și a lăsat clădirea Curții Supreme și alte locații cu pagube însemnate, au șocat privitorii, inclusiv pe cei din industria financiară.
Ricardo Lacerda, fondatorul și directorul general al băncii braziliene de investiții BR Partners, a declarat că se așteaptă ca piețele să reacționeze cu volatilitate pe termen scurt, în special luni, având în vedere riscul instituțional mai mare. „Sfârșitul polarizării pare să fie departe și ar putea epuiza energia noului guvern”, a spus Lacerda.
Moneda reală a Braziliei și indicele bursier de referință Bovespa, care a avut performanțe superioare altor piețe emergente din America Latină în cea mai mare parte a anului 2022, au fost deja afectate de turbulențe în primele zile după învestirea președintelui Luis Inacio Lula da Silva (foto), din cauza îngrijorărilor legate de creșterea cheltuielilor guvernamentale.
Dar realul și Bovespa au avut o evoluție mai bună vineri, după ce Lula a declarat că țara ar putea crește, menținând în același timp sub control finanțele guvernamentale.
Cu toate acestea, unii analiști au declarat că orice reacție negativă a pieței ar putea fi de scurtă durată. „Având în vedere că situația pare să fie sub control la Brasilia, m-aș aștepta ca orice impact asupra clasei de active să fie de scurtă durată”, a declarat Alejo Czerwonko, CIO pentru piețele emergente din America la UBS Global Wealth Management.
Carlos Eduardo Furlanetti, profesor la FIA Business School, se așteaptă ca o reacție puternică din partea instituțiilor, inclusiv a Congresului și a Curții Supreme, care îl susțin pe președinte, să ajute chiar guvernul Lula din punct de vedere politic pe termen mediu.
Bruno Komura, analist la administratorul de active Ouro Preto, se așteaptă la o reacție inițială proastă pe piețe, cu o creștere a ratelor dobânzilor și o scădere a monedei și a bursei de valori. Dar Komura se așteaptă ca piețele să își revină până la sfârșitul săptămânii, având în vedere o reacție instituțională puternică împotriva revoltelor.
Carla Argenta, economist-șef la CM Capital, subliniază că revoltații brazilieni au fost ajutați de o aplicare indulgentă a legii în Brasilia, lucru care nu s-a întâmplat în Capitoliul SUA și care se adaugă la percepția de risc politic în țară. Dar acest lucru ar putea fi inversat dacă instituțiile dau dovadă de unitate împotriva invadatorilor din Brasilia, a adăugat ea.
Enrico Cozzolino, partener la managerul de active Levante Investimentos, a declarat că actele au arătat o divizare accentuată în cadrul societății. „Am văzut lipsa de consens de la punerea sub acuzare a fostului președinte Dilma Rousseff”.
În timp ce o mare parte din industria bancară braziliană a avut tendința de a-l susține pe Bolsonaro, având în vedere acreditările sale în materie de piață liberă în comparație cu Partidul Muncitorilor al lui Lula, principala asociație industrială a sectorului a condamnat în mod ferm violențele de duminică. Isaac Sidney, șeful grupului industriei bancare Febraban, a făcut apel la o „reacție fermă” împotriva acestor acțiuni.