x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pieţele financiare din Europa încep să scadă în urma sancţiunilor impuse Rusiei

Pieţele financiare din Europa încep să scadă în urma sancţiunilor impuse Rusiei

28 Feb 2022   •   19:00
Pieţele financiare din Europa încep să scadă în urma sancţiunilor impuse Rusiei

Bursele europene au început săptămâna în teritorii negative, drept răspuns la seria de sancţiuni îndreptate către Moscova şi evoluţia conflictului armat ruso-ucrainean, scrie Ziarul Financiar.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 1,7% la 11:20, ora României, în timp ce DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris înregistrau scăderi de 2,5%, respectiv 3%. La Londra, FTSE era pe minus cu 1,6%, iar indicele milanez FTSE MIB se deprecia cu 2,6%, potrivit MaketWatch.

În prima oră de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET afişa un declin de 1,7%, arată datele BVB.

WIG, indicele bursei din Varşovia, era pe plus cu 0,6%.

ING Group suferea un declin de 10% pe acţiuni la ora redactării ştirii. Totodată, băncile Deutsche Bank şi Societe Generale scădeau cu 8,1%, respectiv 9,5%, iar acţiunile Raiffeisen Bank International, cu expunere semnificativă pe Rusia, se depreciau cu 18%.

Gigantul energetic BP era pe minus cu 6,8%, după ce compania a anunţat ieri că va renunţa la o participaţie de aproape 20% la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Compania anglo-rusească, specializată în extragerea aurului, se prăbuşea cu 48,5%, iar Renault – afectată în condiţiile în care Rusia este a doua cea mai mare piaţă a companiei – afişa un declin de 9,3%.

Ieri, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare din acest an, urmând să se cheltuiască peste 2% din PIB-ul anual pentru apărare, obiectiv NATO pe care ţara nu a reuşit până acum să îl atingă. Astăzi, acţiunile producătorului german de vehicule de luptă blindate Rheinmetall sunt pe plus cu 27,2%, iar BAE Systems – cel mai mare producător european de armament – afişează o creştere de 14%.

(sursa: Mediafax)

×