x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plaje neautorizate

Plaje neautorizate

de Elena Stan    |    10 Aug 2007   •   00:00
Plaje neautorizate

In plin sezon estival, plajele sunt neamenajate, personalul hotelier este nepoliticos cu turiştii, discotecile in aer liber fac un zgomot infernal după ora unu noaptea, ceea ce contravine legii.


Nici un operator de plajă din cei 28 cu care s-au incheiat 41 de contracte de inchiriere pentru litoralul romănesc nu deţine autorizaţie turistică. In lipsa acestora, fiecare operator de plajă a amenajat cum l-a tăiat capul zona pe care o administrează. Plajele sunt dotate cu duşuri şi wc-uri care nu au autorizaţie iar terasele şi beach-barurile au fost amplasate acolo unde au considerat de cuviinţă agenţii economici.


Explicaţia autorităţilor centrale pentru această situaţie este lipsa colaborării dintre autorităţile centrale cu cele locale. "Autorizaţia trebuia obţinută de la autoritatea locală, respectiv primăria din Constanţa şi Mamaia. Autoritatea putea elibera autorizaţia numai dacă avea aprobat Planul de Urbanism Zonal (PUZ), or primăria Constanţa l-a aprobat acum două săptămăni", a explicat Ovidiu Silaghi. Cum primăriile nu s-au grăbit să aprobe planurile de urbanism zonal, operatorii plajelor nu au avut documente pe baza cărora să solicite de la Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) eliberarea autorizaţiei turistice. "Lipsa colaborării intre instituţii se resimte de către turişti, care nu beneficiază de confort pe litoral", spune Dorin Gherghina, director adjunct al Direcţiei juridice autorizare şi control, din ANT.


SEZON BUN. In lipsa autorizaţiilor, autorităţile s-au pus pe controlat agenţii economici de pe litoral. In cadrul celor 850 de acţiuni de control au fost depistate 725 de abateri de la prevederile legii, aplicăndu-se circa 300 de avertismente şi amenzi in valoare de 1 milion de lei. De asemenea, in urma controlului de pe litoral, comisarii au ajuns la concluzia că la mare sunt peste 20.000 de locuri de cazare la negru. In ciuda tuturor ilegalităţilor constatate, ministrul Turismului, Ovidiu Silaghi, spune că semnele hotelierilor arată că sezonul acesta este cel mai bun de după 1990 incoace. Acesta a declarat că plajele avariate de ploile căzute in urmă cu căteva zile vor fi refăcute pănă sămbătă.


Legi greşite

Deşi legea a fost modificată acum două luni, continuă să fie permisivă. Astfel, din cauza unor termeni, operatorii acţionează după bunul plac. "Conform legii, după ora unu noaptea, discotecile trebuie să-şi suspende activitatea, ceea ce i-a dus cu găndul că după ce au oprit cinci minute muzica, la ora 1:05 pot relua activitatea. Mai mult, in timpul sezonului estival nu sunt permise reparaţii, insă nu scrie nicăieri că nu ai voie să construieşti", a explicat Silaghi.

×
Subiecte în articol: economic