x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plan naţional pentru trecerea la euro

Plan naţional pentru trecerea la euro

de Daniela Ivan    |    29 Ian 2008   •   00:00
Plan naţional pentru trecerea la euro

SOLICITARE ● Comisia Europeană cere statelor membre protejarea cetăţenilor
România, alături de celelalte state membre care vor trece la euro, trebuie să elaboreze un plan naţional pentru pregătirea populaţiei, conform recomandărilor Comisiei Europene. Guvernul român a stabilit în urmă cu doi ani că vom adopta euro în 2014.


SOLICITARE ● Comisia Europeană cere statelor membre protejarea cetăţenilor
România, alături de celelalte state membre care vor trece la euro, trebuie să elaboreze un plan naţional pentru pregătirea populaţiei, conform recomandărilor Comisiei Europene. Guvernul român a stabilit în urmă cu doi ani că vom adopta euro în 2014.


Banca Naţională a României (BNR) va face tot posibilul pentru ca ţara noastră să treacă la euro în anul 2014, aşa cum s-a stabilit în urmă cu doi ani, în ciuda crizei finaciare care se manifestră în ultima vreme. Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a explicat că "banca centrală se va bate până la ultimul cartuş, până la ultimul glonţ pentru păstrarea acestui calendar" prin măsurile ferme pe care le ia, prin faptul că menţine ţinta de inflaţie, "deşi este extrem de greu să ajungă la ea".


CONDIŢII. România trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a putea adopta euro ca monedă naţională: să consolideze inflaţia scăzută, să formeze piaţa internă de capitaluri pe termen lung şi convergenţa ratelor de dobândă. În plus, cu doi ani înainte, adică în 2012, ar trebui să intrăm în mecanismul european al ratei de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), care presupune un interval maxim de variaţie al leului faţă de euro de plus sau minus 15%. Pentru aderarea la zona euro, Uniunea Europeană cere convergenţă nominală, nu convergenţă reală, la cele trei criterii de la Maastricht, adică deficitul bugetar să fie mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publică trebuie să fie mai mică de 60% din PIB, iar inflaţia nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflaţia medie a celor trei ţări din UE cu inflaţia cea mai mică.


PLAN. România, alături de alte state membre ale UE, care vor adopta moneda europeană, trebuie să pregătească un plan naţional care să cuprindă aspectele organizaţionale ale trecerii la euro, printre măsuri numărându-se campanii de informare, prevenirea practicilor abuzive şi monitorizarea preţurilor. Potrivit Comisiei, legislaţia naţională trebuie să impună dubla afişare a preţurilor, precum şi a altor sume care trebuie plătite, creditate sau debitate, prevederea fiind obligatorie din momentul în care este fixat, în mod irevocabil, cursul de schimb dintre moneda naţională şi cea europeană, curs la care se va face conversia. "Dubla afişare trebuie să rămână obligatorie pentru o perioadă de minimum şase luni şi de maximum un an de la introducerea monedei euro. Această obligativitate trebuie să înceteze ulterior, pentru a le permite cetăţenilor să se familiarizeze complet cu noua monedă", se spune în recomandare.


În ceea ce priveşte obligaţiile instituţiilor de credit, acestea trebuie să îşi informeze clienţii cu privire la consecinţele trecerii la moneda europeană. Astfel, acestea trebuie să atragă atenţia populaţiei asupra faptului că o dată cu introducerea euro nu vor mai putea fi făcute plăţi scripturale şi nu vor mai putea fi deţinute conturi în nici una din vechile unităţi monetare. "Statele membre trebuie să monitorizeze pregătirea agenţilor economici pentru trecerea la moneda euro, în special prin intermediul unor sondaje regulate", se spune în textul elaborat de Comisia Europeană.



×
Subiecte în articol: economic