x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planuri mari, bani puţini la CN Uraniu

Planuri mari, bani puţini la CN Uraniu

de Robert Kiss    |    Adrian Stoica    |    29 Sep 2015   •   17:43
Planuri mari, bani puţini la CN Uraniu

Bugetul Ministerului de Interne a fost suplimentat cu 12 milioane de euro pentru achiziţionarea de otoxid de uraniu de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat. Acesta ar urma să fie folosit pentru funcţionarea reactoarelor de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, inclusiv a reactoarelor 3 şi 4, în ipoteza că acestea vor fi terminate. Singuri interesaţi de finalizarea acestui proiect sunt chinezii de la China General Nuclear Power Corporation.


În acest moment, la Centrala Nucleară de la Cernavodă funcționează doar reactoarele 1 și 2, în timp ce rezerva națională de uraniu a atins plafonul maxim. De altfel, prin aceeași hotărâre de guvern se majorează și nivelul maxim al stocului de rezervă, tocmai pentru ca Guvernul să poată prelua legal noile cantităţi de otoxid de uraniu. Practic, suma este folosită pentru a salva Compania Națională a Uraniului (CNU), care are probleme financiare. CNU este singura societate din ţară producătoare de octoxid de uraniu. Acesta este folosit la fabricarea fascicolelor de combustibil nuclear necesar pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.


CNU a avut anul trecut pierderi de 104,7 milioane lei terminate de constituirea unor provizioanelor. Pentru acest an, compania estimează un rezultat negativ de 1,32 milioane lei. Deși suplimentăm rezervele de uraniu, folosim doar două reactoare nucleare la Cernavodă. După ce s-au cheltuit 30 de milioane de euro pertru studiile de fezabilitate ale reactoarele 3 și 4, ele au nevoie acud de alte studii.

CNU are nevoie de investiţii
Compania Naţională a Uraniului ar trebui să deschidă anul viitor o nouă fabrică de procesare şi rafinare a uraniului la Feldioara. Investiţia se ridică la peste 550 milioane lei, sumă care se adaugă celor 400 de milioane de lei pe care compania ar urma să-i aloce pentru deschiderea unei noi mine la Tulgheş-Grinţieş. Deocamdată nu există fonduri pentru aceste proiecte, aşa că deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările. Echipamentele de la unitatea de procesare şi rafinare a uraniului din Feldioara sunt foarte vechi şi nu se mai pune problema modernizării lor. CNU ar urma să înfiinţeze 180 de locuri de munca direct implicate in proiect, in meserii specifice activităţii de producţie industrială, un procent de circa 20% din personalul recrutat fiind din categoria şomerilor sau persoanelor fără locuri de muncă odată cu punerea în funcţiune a noii fabrici de preparare a minereurilor uranifere de la Feldioara, se precizează într-un proiect al CNU.

20 de ani de funcţionare
A fost aleasă Feldioara ca locaţie pentru construirea noii fabrici în detrimentul construirii uneia în Carpaţii Orientali deoarece necesită un efort investiţional iniţial mai redus cu aproximativ 48,2 milioane de euro. Uzina ar urma să aibă o durată de viaţă de 20 de ani şi să prelucreze anual între 80.000 de tone si 120.000 de tone de minereu uranifer, din zăcămintele Tulghes-Grinţieş, pentru a produce pulbere sintetizabilă de UO2, care constituie materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar centralei de la Cernavodă. Compania Naţională a Uraniului susţine că aceste obiective au fost proiectate plecând de la premiza necesității implementării celor mai performante procedee tehnologice aplicabile în prezent pe plan mondial în procesarea minereurilor uranifere şi în rafinarea concentratelor tehnice de uraniu.


1mld. Lei este suma necesară pentru proiectele de investiţii ale CNU


România mai are o singură mină de uraniu în exploatare, la Crucea. În trecut au mai fost două mine de uraniu, la Oraviţa şi Ştei, dar zăcămintele s-au epuizat. Feldioara este unitatea de procesare a uraniului. De aici el ajunge la Piteşti, la fabrica de combustibil nuclear, şi apoi la Cernavodă.


Acţionarii Nuclearelectrica vor aproba, în octombrie, Memorandumul încheiat cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru realizarea unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda
 

×