Energia electrică ar trebui să se scumpească în cazul în care furnizorii îşi îndeplinesc cotele anuale de energie verde vândută, impuse de Uniunea Europeană, însă este menţinută la preţul actual tocmai din cauza nerespectării lor.
Preţul plătit de consumatorii finali la electricitate ar putea creşte cu 2-3,5 euro pe MWh, dacă furnizorii de energie vor îndeplini cotele anuale obligatorii de certificate verzi, a declarat, joi, Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei. "Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ajustează anual cotele obligatorii în minus pentru că nu pot fi atinse. De exemplu, pentru anul viitor, cotele obligatorii sunt de 8,3% din consumul de energie, dar sunt şanse minime să fie atinse. Abia cînd aceste cote vor fi atinse preţul energiei va creşte, acesta fiind reversul medaliei în sprijinirea producţiei de energie din surse regenerabile", a spus Săndulescu.Potrivit regelementărilor în vigoare, furnizorii de energie sunt obligaţi ca în fiecare an să achiziţioneze o anumită cantitate de certificate verzi, aferente electricităţii produse din surse regenerabile. Întrucât producţia de energie din surse regenerabile în România este redusă, aceste cote anuale obligatorii de certificate verzi nu sunt atinse şi sunt reduse în fiecare an de către ANRE. Jurnalul Naţional a scris încă din 2007 că ţara noastră mimează îndeplinirea cotelor cerute de UE şi în aceasta este una din cauzele pentru care proiectele de energie regenrabilă se înghesuie doar pe hârtie, fără a fi demarate. Astfel, producătorii termo poluează în continuare.
Transelectrica a raportat proiecte eoliene care totalizează 18.000 de MW, practic un nou sistem energetic, însă puţine au fost demarate pe teren. Unul dintre acestea este cel de la Cogealac al grupului CEZ, care doreşte instalarea de turbine eoliene totalizând 600 MW, investiţie de 1,1 miliarde de euro. De asemenea, Iberdrola Renovables, cea mai mare companie producătoare numai de energie verde din lume, vrea să construiască 1.600 MW.