x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Platina şi aurul la noi recorduri

Platina şi aurul la noi recorduri

04 Mar 2008   •   00:00

Platina a atins marţi un nou record, de 2.275 dolari pe uncie pe pieţele internaţionale, după ce luni era cotată pe Bursa de la New York la 2.237 dolari.



Platina a atins marţi un nou record, de 2.275 dolari pe uncie pe pieţele internaţionale, după ce luni era cotată pe Bursa de la New York la 2.237 dolari.

Creşterea a survenit în urma îngrijorărilor privind aprovizionarea din cauza lipsei de energie la minele din Africa de Sud Suki Cooper, analist la Barclays Capital a declarat că se aşteaptă un deficit de 600.000 de uncii în acest an. "Având în vedere puterea cererii pentru platină în acest an, deficitul ar putea fi şi mai mare de atât” a completat Cooper.

Şi aurul a avut marţi 987 dolari, în scădere faţă de precedentul record absolut de 989,30 dolari înregistrat luni. Cotaţia platinei a crescut cu 40% numai în 2008, în vreme ce aurul a câştigat peste 50% de la începutul crizei creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii.

Dolarul a atins niveluri record de scădere în ultimele zile faţă de euro, ceea ce îi face pe analişti să creadă că Federal Reserves, banca centrală americană, va reduce agresiv rata dobânzii de referinţă la şedinţa din 18 martie. "Noi credem că urmează nivelul record de 1.000 de dolari pe uncie la aur”, a mai spus Cooper.

Şi alte mărfuri au atins maxime istorice, paladiumul a atins 588 dolari pe uncie, cel mai mare nivel din ultimii şase ani, în vreme ce argintul a atins 20,39 dolari pe uncie, puţin sub nivelul de 20,60 dolari atins luni, care a fost şi maximul ultimilor 27 de ani.

×
Subiecte în articol: economic dolari