x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ploaia a calamitat bugetul Romaniei

Ploaia a calamitat bugetul Romaniei

de Daniela Ivan    |    21 Iul 2005   •   00:00
Ploaia a calamitat bugetul Romaniei

Inundatiile au calamitat deficitul bugetar si implicit acordul cu FMI. Cu toate astea, Romania are suficienti bani pentru reconstructie si nu are nevoie sa se imprumute pe pietele internationale. Numai in acest an, PIB-ul tarii a crescut cu circa 20 de miliarde de euro.

Memorandumul cu FMI nu va mai intra in board la sfarsitul lunii august, cum era stabilit, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor publice. Motivul este ca Executivul nu are inca o evaluare finala a pagubelor, o buna parte a terenurilor fiind inca sub ape. "Nu am trimis inca scrisoarea de intentie, care este o copie a memorandumului, deoarece aceasta are cateva preconditii, printre care si nivelul deficitului bugetar", a declarat Popescu. Ministrul a mai precizat ca ii este greu sa spuna cat va fi deficitul bugetului in lipsa acestei evaluari, insa a promis ca se straduieste sa-l mentina sub 1% din PIB

INTELEGERE. Ministerul de Finante este in contact permanent cu reprezentantii FMI. "Am avut discutii permanente cu cei de la FMI, si ei inteleg ce s-a intamplat. Au vazut imagini pe televiziune cu inundatiile din Romania. Cand jumatate din tara este sub ape nu pot nici ei sa spuna ca tin la un deficit de 0,75% din PIB", spune Popescu. El adauga ca in ultima sedinta de guvern s-a decis sa se aloce de la fondul de rezerva inca 10 mii de miliarde de lei, in afara de cele 4 mii de miliarde care erau deja acordate.

BANII. "In Romania sunt suficienti bani pentru a reconstrui tara dupa inundatii", opineaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Guvernul vrea sa faca un imprumut extern, insa nu ar fi bine. De ce sa luam bani din afara, cand in Romania ploua cu bani?", intreaba guvernatorul. El adauga ca BNR sterelizeaza anual 6 miliarde de euro, cu costuri destul de mari, iar un imprumut extern de un miliar de euro ar fi devastator pentru banca centrala. "Ne majoreaza costurile de sterilizare, fiindca suntem nevoiti sa absorbim mai multi bani de pe piata pentru a nu crea inflatie", opineaza Isarescu. Insa el recunoaste ca este bine ca Executivul sa se imprumute cu sume mici, "sa-si tina fata pe piata externa", pentru ca "ochii care nu se vad se uita".

CRESTE PIB-UL. Anul 2005 a fost ploios si la propriu, si la figurat. Potopul de bani care s-a revarsat asupra tarii (prin deschiderea contului de capital sau prin banii adusi de starnieri) da batai de cap bancii centrale. "Excesul de lichiditate este mai periculos decat seceta", spune guvernatorul. Totusi exista si o parte buna. In statisticile internationale, tara noastra va figura cu un PIB mult mai mare. "PIB-ul in euro va creste cu 21% in 2005 fata de 2004. N-a pomenit niciodata Romania o astfel de crestere", spune Isarescu. La finele anului o sa avem 20 de miliarde de euro in plus, adica PIB-ul va ajunge la 80 de miliarde de euro, fata de 50 de miliarde cat a fost in 2004.

×
Subiecte în articol: economic miliarde