x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pogea: "România are bani să plătească salariile şi pensiile"

Pogea: "România are bani să plătească salariile şi pensiile"

07 Oct 2009   •   00:00
Pogea: "România are bani să plătească salariile şi pensiile"

România are bani să plătească salariile şi pensiile chiar dacă nu s-ar împrumuta niciun leu de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială sau de pe piaţa internă, prin titluri de stat, a declarat astăzi, la Palatul Parlamentului, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.



El a precizat că veniturile publice ale statului român sunt de 150 miliarde lei, în timp ce pensiile totalizează 42 miliarde lei, iar salariile în sistemul public 44 miliarde lei.

'Salariile în sectorul public şi pensiile fac împreună 86 miliarde lei. Până la 150 miliarde lei este cale lungă', a afirmat oficialul MFP, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Pogea a atras atenţia că sunt necesare măsuri de reformă, iar cele înscrise în acordul cu FMI nu pot fi decât favorabile pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care din totalul veniturilor publice de 150 miliarde lei, 44 miliarde lei merg pentru plata salariilor în sectorul public, iar 78,8 miliarde lei pentru asistenţă socială.

'Dacă adăugăm contribuţia României la bugetul UE de 1 la sută din PIB şi cheltuielile cu bunuri şi servicii de circa 6 la sută din PIB deja intrăm în teritoriu negativ şi pe deficit. Trebuie să intrăm într-o zonă de seriozitate pentru cei care privesc România din exterior', a spus ministrul Gheorghe Pogea.

Ministrul Finanţelor a mai explicat că statul se împrumută de pe piaţă pentru a acoperi acele 'goluri de casă', din cauză că 60 la sută din încasările la buget intră după data de 25 a lunii.

Referitor la împrumutul extern, Pogea a subliniat că România este una dintre ţările care s-a împrumutat în perioada crizei, solicitând un pachet de împrumut extern de circa 20 de miliarde euro pe 24 de luni, în timp ce pachetele financiare de scoatere din criză depăşesc la nivel global 12.000 miliarde dolari. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic