Guvernul mai face o pomană electorală şi se gândeşte să devanseze data de începere a plăţilor pentru persoanele care au avut depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţia de autoturisme, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Guvernul mai face o pomană electorală şi se gândeşte să devanseze data de începere a plăţilor pentru persoanele care au avut depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţia de autoturisme, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. "Există două variante pentru aceste despăgubiri, ca termenul de începere a plăţilor să fie devansat cu o lună sau ca banii să fie acordaţi la sfârşitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie. Decizia finală va fi luată de Guvern", au spus sursele. Executivul a decis în luna martie ca persoanele care au avut depozite la CEC se pot prezenta la ghişeele băncii începând cu prima zi bancară de după ziua de duminică 21 decembrie 2008, pentru despăgubiri. Însă despăgubirile sunt titluri de stat emise la 21 decembrie 2007 şi care ajung la maturitate la 21 decembrie 2008. Acoperirea actuală prevede acoperirea despăgubirilor cu titluri de stat cu o maturitate între 1 şi 2 ani.
Guvernul a decis, la finele anului trecut, să extindă lista deponenţilor CEC care primesc despăgubiri pentru conturile deschise în vederea achiziţionării de autoturisme, astfel încât statul să despăgubească toate persoanele care au constituit depozite pentru achiziţionarea de maşini, indiferent de marca acestora.
Sunt îndreptăţite la despăgubiri persoanele ce au constituit depozite până la 15 februarie 1992, şi nu 1 noiembrie 1990 cum era prevăzut în legislaţia anterioară. Totalul despăgubirilor este de 759,7 milioane de lei pentru 37.462 de depozite, bani indexaţi cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC. Pentru a beneficia de bani, deponenţii, mandatarii, sau succesorii despăgubiţilor trebuie să se prezinte cu livretul original CEC, un act de identitate, procură specială notificată, certificat de căsătorie, de moştenitor sau alte acte necesare în funcţie de fiecare caz.
Citește pe Antena3.ro