x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pomenile electorale ne scumpesc curentul electric

Pomenile electorale ne scumpesc curentul electric

de Daniel Ionaşcu    |    04 Oct 2011   •   21:00

La trei ani dupa ce Parlamentul a votat legea energiilor regenerabile, dupa lupte seculare intre autoritatile romane si Comisia Europeana pe tema supracompensarii investitorilor, statul se afla in imposibilitatea de a aplica ceea ce exact a votat.

Motivul? Aplicarea acesteia ar duce la o scumpire a energiei pentru consumatori cu 10% anul viitor si cu alti 30% in 2016-2017, potri­vit calculelor realizate de Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE). Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a acuzat ieri Ionel David, consultant pentru afa­ce­ri publice in cadrul Asociatiei Ro­mane pentru Energie Eoliana (AREE). "Aceasta lege va fi discuta­ta in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am tri­mis aceste calcule si premierului, si ministrului Economiei", a spus David intr-un seminar.

ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la Comisia Europeana, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat legea respectiva drept o "pomana electorala" acordata in Parlament in toamna lui 2008.

Pana acum se acorda un certificat verde pentru fiecare MWh de ener­gie, insa, o data cu intrarea in vi­goa­re a Legii 220/2008, Comisia Euro­peana a dat unda verde pentru ca producatorii de energie eoliana sa primeasca doua certificate verzi pa­na in 2017.

Din 2017 pana in 2021 vor primi cate unul. Aceasta schema se foloseste in paralel cu obligarea furnizorilor de energie electrica de a cumpara o anumita cota de certificate verzi. Schema va fi aplicata in perioada 2011-2021, iar consumatorii vor cotiza indirect cu 10 miliarde de euro pentru promovarea energiilor verzi.

La sfar­situl lui 2010, in Romania erau instalate unitati eoliene de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor. Sistemul energetic national nu poate prelua decat 3.000 MW eolieni, insa pana acum s-au dat avize de racordare pentru 7.000 MW, iar totalul proiectelor depa­seste 30.000 MW, dublu fata de intreaga capacitate de generare a Romaniei.

×