La trei ani dupa ce Parlamentul a votat legea energiilor regenerabile, dupa lupte seculare intre autoritatile romane si Comisia Europeana pe tema supracompensarii investitorilor, statul se afla in imposibilitatea de a aplica ceea ce exact a votat.
Motivul? Aplicarea acesteia ar duce la o scumpire a energiei pentru consumatori cu 10% anul viitor si cu alti 30% in 2016-2017, potrivit calculelor realizate de Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE). Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a acuzat ieri Ionel David, consultant pentru afaceri publice in cadrul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE). "Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului, si ministrului Economiei", a spus David intr-un seminar.
ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la Comisia Europeana, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat legea respectiva drept o "pomana electorala" acordata in Parlament in toamna lui 2008.
Pana acum se acorda un certificat verde pentru fiecare MWh de energie, insa, o data cu intrarea in vigoare a Legii 220/2008, Comisia Europeana a dat unda verde pentru ca producatorii de energie eoliana sa primeasca doua certificate verzi pana in 2017.
Din 2017 pana in 2021 vor primi cate unul. Aceasta schema se foloseste in paralel cu obligarea furnizorilor de energie electrica de a cumpara o anumita cota de certificate verzi. Schema va fi aplicata in perioada 2011-2021, iar consumatorii vor cotiza indirect cu 10 miliarde de euro pentru promovarea energiilor verzi.
La sfarsitul lui 2010, in Romania erau instalate unitati eoliene de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor. Sistemul energetic national nu poate prelua decat 3.000 MW eolieni, insa pana acum s-au dat avize de racordare pentru 7.000 MW, iar totalul proiectelor depaseste 30.000 MW, dublu fata de intreaga capacitate de generare a Romaniei.