x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Popularele se scumpesc mult

Popularele se scumpesc mult

28 Mar 2005   •   00:00

Fumatorii cu venituri mai reduse va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru tigari decat cei cu venituri peste medie, spun producatorii de tigarete.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA

  • SCUMPIRI. Consumatorii de tigari ieftine vor fi mai afectati de cresterea accizelor
    Decizia Guvernului de a modifica regimul accizelor la tutun este discriminatorie si favorizeaza unele companii din domeniu, considera Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR). Actionarul principal al SNTR, Tobacco 2003/UE Consortium, apreciaza ca masura recent adoptata de Executiv "creeaza premisele unui regim de concurenta neloiala, iar modul de reglementare a regimului accizelor a fost realizat cu intentia vadita de a-i favoriza pe anumiti producatori existenti in piata". Aceasta ar putea avea ca efect inchiderea capacitatilor de productie ale SNTR si concedierea a 90% din salariati.

    MAI SCUMP. Potrivit modificarilor la Codul Fiscal, adoptate recent de Executiv, acciza la tigarete se va majora, de la 1 aprilie, la 9,10 euro/1.000 de tigarete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 de tigarete.

    Aceasta va duce la scumpirea cu 5.000-6.000 de lei pe pachet a tigarilor mai ieftine, accesibile consumatorilor cu venituri reduse, in timp ce un fumator cu venituri peste medie va scoate din buzunar doar 2000-3000 de lei in plus pentru un pachet de tigari de lux, apreciaza producatorul roman de tigarete. Actionarii SNTR il acuza pe ministrul Finantelor Publice, Ionel Popescu, ca s-a consultat cu reprezentantii unei singure companii din domeniu, favorizata de noile cote ale accizelor. "Tobacco 2003/UE Consortium considera ca Guvernul s-a amestecat in mod nepermis in piata tigaretelor si a defavorizat in mod evident situatia singurului producator de pe piata romaneasca ce incurajeaza industria tutunului din Romania si care a folosit in fabricarea tigaretelor 99,73% din intreaga productie interna", se arata intr-un comunicat al SNTR.

    FALIMENT
    SNTR si-ar putea inchide fabricile, fiind nevoita sa concedieze aproape 90% din cei 1.500 de salariati si sa renunte la achizitionarea de tutun romanesc. SNTR mentioneaza ca nu inregistreaza datorii fata de buget sau partenerii de afaceri, iar consortiul, care detine pachetul majoritar al companiei, si-a indeplinit integral obligatiile asumate in contractul de privatizare.

    ×
    Subiecte în articol: economic sntr