Anul acesta vor fi semnate contracte pentru proiecte în valoare de 1,3 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional.
Anul acesta vor fi semnate contracte pentru proiecte în valoare de 1,3 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional. Banii sînt alocaţi pentru dezvoltarea urbană, reabilitarea drumurilor judeţene şi a străzilor, valorificarea patrimoniului cultural şi promovarea potenţialului turistic al României etc.
Valoarea contractelor de finanţare din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) se va situa în acest an la aproximativ 1,3 miliarde de euro, dintr-un total de 4,4 miliarde de euro repartizat pentru perioada 2007-2013, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării. Oficialul a spus că în acest an vor fi încheiate cît mai multe contracte, însă absorbţia efectivă a fondurilor urmează să înceapă anul viitor. Mai mult, Borbely s-a declarat nemulţumit de declaraţiile făcute de unii oficiali cu privire la atragerea de fonduri europene. “Cine spune că România nu a absorbit nici un euro nu înţelege mecanismul de atragere a fondurilor. Vom avea o analiză privind procedura de evaluare a proiectelor, deoarece de la depunerea proiectelor pînă la contractare trec 200 de zile, şi nu sînt mulţumit”, a spus Borbely. Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămîna trecută că, deşi România a intrat în UE la 1 ianuarie 2007, nu a reuşit să cheltuiască încă nici un euro din fondurile europene pentru construcţia de autostrăzi, motivul fiind incompetenţa.
CERERI. Autorităţile locale depun cereri de finanţare, însă sînt probleme cu privire la actele depuse la dosar. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, de la data lansării primei cereri deschise de proiecte, 10 septembrie 2007, şi pînă în prezent au fost respinse, pe parcursul etapelor de evaluare, selecţie şi contractare, 261 de cereri de finanţare. Principalele motive care au împiedicat acordarea avizului au fost prezentarea unor documente cu perioada de valabilitate expirată, nerespectarea formatului standard şi completarea parţială a cererii, nerespectarea condiţiilor impuse de prevederile schemelor de ajutor de stat, bugetul întocmit greşit sau lipsa justificării pentru necesitatea finanţării din fonduri publice a investiţiei.
INFRASTRUCTURĂ. Borbely a afirmat că pe axa prioritară doi, care vizează îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, cele mai puţine proiecte au fost depuse de regiunea Bucureşti Ilfov, în contextul în care cele din alte regiuni au depăşit ca valoare cu pînă la 100% sau peste acest nivel fondurile alocate. Programul privind banii pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului va fi lansat mîine la Cluj. Ministrul a menţionat că pe axa cinci aproximativ 90% din proiecte provin din mediul privat şi doar 10% din partea autorităţilor locale.
BANI. Prin POR, Uniunea Europeană sprijină în perioada 2007-2013 dezvoltarea urbană, reabilitarea drumurilor judeţene şi a străzilor, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, de sănătate, pentru situaţii de urgenţă şi a celei educaţionale, dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local, valorificarea patrimoniului cultural şi promovarea potenţialului turistic al României. Finanţarea programului este realizată în proporţie de 84% din sume alocate de UE, diferenţa provenind din fonduri naţionale.
Citește pe Antena3.ro