x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Porcării in cocina cu pestă a liderului mondial

Porcării in cocina cu pestă a liderului mondial

de Florina Zainescu    |    11 Aug 2007   •   00:00
Porcării in cocina cu pestă a liderului mondial

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, activează după legea junglei in Romănia. Din cele 33 de ferme pe care compania le are pe plaiurile mioritice, pentru 11 nici măcar nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare.


In urma controalelor demarate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) după confirmarea existenţei pestei porcine la godacii din două ferme operate de Smithfield in localităţile timişene Cenei şi Igriş, s-a constatat că, din cele 33 de crescătorii pe care compania le are in judeţele Timiş, Bihor şi Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici măcar nu au fost depuse actele necesare obţinerii acestui aviz, a declarat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smithfield din Timiş au autorizaţie de mediu, restul fiind in procedură de obţinere a avizului. Fermele fără autorizaţie sanitar-veterinară şi fără aviz de mediu vor fi inchise.


ALTE NEREGULI. Inspectorii sanitar-veterinari au găsit tot felul de nereguli la fermele Smithfield, firma fiind amendată cu peste 167.000 de lei. In primul rănd, pentru că nu a informat direcţia sanitar-veterinară judeţeană de mişcarea animalelor intre crescătorii, nu a raportat numărul mare de animale moarte şi nu a trimis probe la autorităţile veterinare, pentru efectuarea unor probe de laborator. Firma care presta pentru Smithfield activităţi veterinare, Supervet, nu a putut furniza date privind numărul de porci vaccinaţi contra pestei. "Nu pot să inţeleg cum intr-o exploataţie profesională, cănd iţi mor 300-400 de porci, nu ai măsuri de biosecuritate şi nu notifici", a declarat Radu Roatiş. ANSVSA va incepe şi o anchetă administrativă in urma căreia angajaţii direcţiei sanitar-veterinare judeţene din Timiş ar putea fi sancţionaţi.


ANTECEDENTE. Americanii nu sunt la prima abatere. Jurnalul Naţional a atras atenţia, in iulie, despre bomba ecologică "plasată" de Smithfield la nici 30 de kilometri de Timişoara: 20 de tone de resturi animaliere provenite de la porci morţi "din cauza căldurii" la ferma din Cenei au zăcut neridicate şi neincinerate mai bine de trei săptămăni. Din cauza "dezastrului olfactiv", firma s-a ales cu o amendă de 25.000 de lei de la Garda de Mediu.


Pierderi

Smithfield Foods estimează că apariţia focarelor de pestă porcină la două ferme din Romănia va reduce cu 4-5 milioane de dolari profitul operaţional al companiei americane in trimestrul al doilea, potrivit publicaţiei americane Meatingplace, citate de Mediafax. Scăderea profitului operaţional va fi determinată in principal de costurile de inventariere, igienizare şi neutralizare a deşeurilor animale rezultate in urma sacrificării celor 40.000 de porci din fermele de la Cenei şi Igriş. Grupul american a intrat pe piaţa romănească in 2004, cănd a achiziţionat Agrotorvis şi Comtim Grup. Compania mai deţine 50% din acţiunile Agroalim Distribution şi Frigorifer Tulcea.

×
Subiecte în articol: economic smithfield