x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Potretul fraudatorului de la SocGen

Potretul fraudatorului de la SocGen

26 Ian 2008   •   00:00
Potretul fraudatorului de la SocGen

Jerome Kerviel, de 31 de ani, trader la Societe Generale este cel care făcut o pagubă de 4,9 miliarde de euro băncii. “Omul cel mai căutat din Franţa” este descris în termeni confuzi în presă. A fost prezentat când “nebun”, când “un mic geniu al informaticii”. Daniel Bouton, preşedintele director general al băncii i-a atribuit lui Kerviel responsabilitatea fraudei, numindu-l “escroc”, “fraudator”, “terorist”.

Jerome Kerviel, de 31 de ani, trader la Societe Generale este cel care făcut o pagubă de 4,9 miliarde de euro băncii. “Omul cel mai căutat din Franţa” este descris în termeni confuzi în presă. A fost prezentat când “nebun”, când “un mic geniu al informaticii”. Daniel Bouton, preşedintele director general al băncii i-a atribuit lui Kerviel responsabilitatea fraudei, numindu-l “escroc”, “fraudator”, “terorist”. Alte publicaţii au scos la iveală o poveste simplă. Aceea a unui copil din Pont-l'Abbé din Bretagne. El a devenit “cadru bancar” la Paris în 2000, după un masterat în finanţe la Univerditatea Lyon-II. “Omul de cinci miliarde” era un liniştit, reflectiv, un pic rezervat. La Paris, colegii sai confirmă profilul unei personalităţi şterse. “Vorbeşte puţin, răspunde doar prin da sau nu la întrebări”, a comentat unul dintre aceştia. Acest tehnician a promovat până la a ajunge trader, fiind mereu absorbit de munca sa. Anturajul său a spus că n-a avut nici o zi liberă în ultimele opt luni. Potrivit lui Daniel Bouton, care nu crede că Kerviel a avut vreun complice, suspectul n-a făcut nici un profit personal din actele sale. Acum riscă până la cinci ani de închisoare.



FILMUL FRAUDEI. Potrivit Reuters, traderul a deschis în 2007, mai multe poziţii pe contracte futures. Când pierderile sale au crescut, a încercat să îşi acopere pierderile, intrând ilegal în sistemele de computere ale băncii.

În 18 ianuarie, acţiunile SocGen au scăzut cu 8,2%, fiind bănuite speculaţii. Tot la data de 18, International Herald Tribune, spune pe site-ul său că Christian Noyer, Guvernatorul Băncii centrale franceze, că instituţia supravegheaza mai multe bănci, dintre care una este SocGen. Banca Franţei, mai târziu va nega chiar că Noyer a dat această declaraţie. Tot în acea seară, un angajat al băncii observă că una dintre tranzacţiile SocGen a încălcat limitele de sumă. Acesta sună la un broker, unde aparent SocGen ar fi făcut tranzacţia, însă această companie nu are nici o înrtegistrare a tranzacţiei.

În zilele de 19 şi 20 se investighează tranzacţiile suspecte, care duc spre Kerviel. Traderul este chestionat de către conducerea băncii. Bouton mai spune că va informa Guvernatorul Băncii Franţei şi pe şeful Bursei pariziene când află de situaţie. După ce reprezentanţii băncii îl chestionează, i se comunică faptul că va fi dat afară. SocGen, însă, eşuează în a-l da pe mâna poliţiei.

La data de 21 ianuarie, când angajaţii revin la muncă după sfârşitul de săptămână, SocGen decide să lichideze poziţiile deschise de Kerviel. Dar decizia de a închide poziţiile în momentul când bursele mondiale erau pe pierdere face ca banca să piardă şi mai mulţi bani decât într-un mediu normal.

La 22 ianuarie, Fed, Banca Centrală Americană decide să taie dobânda de referinţă cu 0,75%. Mai târziu a spus că nu era la curent cu situaţia băncii franceze. Ziua următoare, acţiunile SocGen mai scad o dată, cu 4,2% de data asta. Speculaţiile de pe piaţă arată că unii bancheri de top ai băncii franceze au părăsit deja instituţia financiară.

24 ianuarie, ora 7:00 GMT ­ banca franceză anunţă o pierdere de 4,9 miliarde de euro. Se mai spune că Bouton şi Jean Pierre Mustier, şeful diviziei de investiţii şi-au prezentat demisiile, dar acestea n-au fost acceptate. La ora 10, GMT, se ţine o conferinţă de presă despre fraudă. Abia la ora 15:25 GMT, se anunţă că traderul vinovat este Kerviel. La ora 18:21 GMT, o sursă din FED precizează că Banca Centrală din SUA nu ştia de situaţia SocGen când a redus dobânda.

25 ianuarie ­ nu se cunoaşte unde este Kerviel.

×
Subiecte în articol: economic băncii socgen kerviel