x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pregătiţi banii. Vin taxele locale majorate

Pregătiţi banii. Vin taxele locale majorate

de Dan Straut    |    10 Ian 2020   •   10:33
Pregătiţi banii. Vin taxele locale majorate

În aceste zile, prima preocupare a proprietarilor de locuinţe, terenuri şi maşini s-a dovedit a fi plata impozitelor aferente acestor bunuri, cozile la ghişee fiind tot mai mari. Având în vedere că, de azi, Poşta Română începe plata pensiilor pe luna decembrie, este de aşteptat ca la cozile respective să se alăture şi seniorii. În cele mai multe localităţi, taxele locale au fost majorate cu 4,6% în 2020 faţă de 2019, potrivit unei reglementări a Ministerului Finanţelor, dar există şi oraşe în care taxele nu au crescut. „Jurnalul” vă prezintă câteva exemple de calcul la impozitele pe case, terenuri şi maşini.

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale stabilesc o anumită valoare de impozitare a proprietăţilor (clădiri şi terenuri), iar taxele aferente reprezintă o anumită cotă din această valoare de impozitare.

Ca exemplu generic, în aproape toate localităţile valoarea de impozitare a unei locuinţe dotate cu instalaţii de utilităţi (apă, energie, canalizare), situată într-o clădire din cărămidă şi beton armat, este de 1.060 de lei/mp, iar cota de impozitare oscilează între 0,08% şi 2% din această valoare, în funcţie de oraş.

Astfel, dacă avem o locuinţă dotată cum am arătat mai sus (apartament de bloc) în suprafaţă de 50 de metri pătraţi, valoarea ei de impozitare este 1.060 x 50 = 53.000 de lei. Iar dacă cota de taxare locală este de 1%, atunci impozitul pe respectiva locuinţă (clădire) este 530 de lei.

Dar clădirea/locuinţa respectivă este amplasată pe un teren, care - de asemenea - are o valoare de impozitare şi o taxă aferentă. În funcţie de amplasamentul faţă de centrul localităţii (zona A) şi, desigur, în funcţie de mărimea acesteia, taxa pe acest teren oscilează între 0,5 şi 1 leu pe metrul pătrat. Deci, pentru terenul din exemplul nostru - 50 mp - vom plăti între 25 de lei (la periferia localităţii) şi 50 de lei (în zona centrală). Astfel că pentru casa şi terenul din exemplul nostru taxa totală va oscila în jurul sumei de 100 de lei.

Atenţie, dacă la domiciliu desfăşuraţi şi o activitate economică atunci taxa locală pe locuinţă creşte semnificativ, fiind echivalentă cu cotele de impozitare aplicate persoanelor juridice. Iar pentru locuinţele cu destinaţie mixtă (domiciliu + activităţi economice) se calculează taxe pentru fiecare cameră în parte.

 

Cât plătim în extravilan

Proprietarii care deţin terenuri agricole plătesc şi ei taxe locale, în funcţie de destinaţia acestora şi de mărimea localităţii (municipiu, oraş, comună) pe raza căreia este situată parcela respectivă.

Pentru terenurile cu construcţii, proprietarii vor plăti între 60 şi 85 de lei pe hectar; pentru terenurile arabile - între 100 şi 135 de lei pe hectar; pentru via pe rod - între 120 şi 145 de lei pe hectar; pentru livadă - între 130 şi 150 de lei pe hectar; pentru pădure - între 30 şi 45 de lei pe hectar; pentru lac sau râu - între 10 şi 17 lei pe hectar.

În fine, taxe locale se mai plătesc şi pentru autoturisme, în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, defalcată pe subunităţi de 200 cmc. În cele mai multe localităţi, această taxă este de 19 lei/subunitate la capacităţi mai mici de 2.000 cmc, 76 de lei/subunitate la capacităţi cuprinse între 2.000 şi 3.000 cmc, respectiv 308 lei/subunitate la capacităţi mai mari de 3.000 cmc. Spre exemplu, pentru o Dacia Logan, care are capacitatea cilindrică de 1.600 cmc, vom plăti 152 de lei.

 

Bonus de 10% până la 31 martie

Statul acordă o reducere de 10% pentru cei care își plătesc impozitul pe locuință integral până pe 31 martie. În mod normal, impozitul se poate plăti în două tranșe egale, până pe 31 martie, respectiv până pe 30 septembrie. După data de 30 septembrie, pentru neplata taxelor locale se aplică penalităţi cuprinse între 0,01% şi 0,05% pe ziua de întârziere.

 

A crescut şi taxa pe salubritate

În ultimii ani, odată cu taxele pe case, terenuri şi maşini, trebuie plătită şi taxa pe salubritate. În 2020, această taxă a crescut semnificativ, pentru că la nivelul companiilor de salubritate a crescut costul de operare de aproape trei ori (de la 30 la 80 de lei tona).

În consecinţă, şi taxa plătită de proprietari pentru gunoi a crescut de la mai puţin de 10 lei/persoană/lună la 11 şi chiar 13 lei în anumite localităţi. Astfel că o familie cu 4 persoane, care anul trecut plătise 432 de lei, acum va plăti între 528 şi 624 de lei ca taxă de salubritate.

 

Apartamentul cu două camere, 100 de lei, Dacia Logan, 152 de lei, hectarul de livadă la ţară, 130 de lei. Total: 382 de lei - taxa pe visul românesc. La această sumă se adaugă 132 de lei/persoană - taxa anuală pe salubritate.

 

 

×
Subiecte în articol: taxe