x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premiera - Legumele castiga lupta cu inflatia

Premiera - Legumele castiga lupta cu inflatia

de Vali Blanaru    |    12 Sep 2006   •   00:00
Premiera - Legumele castiga lupta cu inflatia

Romania a inregistrat in luna august o rata negativa a inflatiei, de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente. Luna trecuta a fost prima dupa 1989 cand statistica a inregistrat scaderea preturilor.

Precedentul record in privinta inflatiei a fost atins in luna iulie, cand cresterea preturilor a fost de 0,11%, astfel ca rata anuala a scazut la 6,2%. Evolutia din august este foarte aproape de intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei pentru intregul an, 4%-6%. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost dupa primele opt luni de 2,71%, cu o medie lunara de 0,3%, se arata intr-un comunicat al Institutului Na-tional de Statistica (INS).

MANCARE. Scaderea indicelui preturilor de consum in luna august a fost determinata de ieftinirea alimentelor cu 0,85%, in conditiile in care tarifele serviciilor au urcat cu 0,73%, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,31%. Astfel, marfurile nealimentare si serviciile au contribuit cu 0,14 puncte si respectiv 0,12 puncte la cresterea preturilor, in vreme ce alimentele au influentat in scadere rata inflatiei cu 0,33 puncte, arata INS.

In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (+17,2%), tuica, rachiuri si alte bauturi (+1,9%). Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la fructe proaspete ( - 14,7%), grupa alte legume si conserve de legume ( - 11,4%) si zahar ( - 1,4%). In cadrul grupei, alte legume si conserve de legume, scaderi importante s-au inregistrat la morcovi, tomate de camp, patlagele, vinete de camp, ceapa uscata, usturoi uscat, ardei gras, ardei capia, gogosari, fasole verde, varza alba dulce si dovlecei.

ESTIMARI. Rezultatele peste asteptari privind evolutia preturilor de consum in luna august ii determina pe analisti sa anticipeze incadrarea in tinta de 5% plus minus un punct a inflatiei la sfarsitul acestui an. "August 2006 a devenit prima luna de dezinflatie, astfel ca pe termen scurt exista sanse ca inflatia sa intre in banda de 4%-6% pentru 2006", a afirmat analistul-sef al ING Bank Romania, Florin Catu.

Incadrarea inflatiei in intervalul tintit de BNR este acceptata si de analistul-sef al ABN AMRO Bank Romania, Radu Craciun. El atrage insa atentia ca rezultatul favorabil din august a fost posibil in conditiile amanarii ajustarilor de preturi administrate. "Riscurile ra-man pentru termen mediu si lung, mai ales ca inflatia CORE (ex-cluzand preturile volatile si pe cele administrate - n.r.) a crescut in luna august cu 0,19%, aratand ca scaderea din august are un element foarte mare de sezonalitate si este ajutata de amanarea liberali-zarii preturilor la energie", a adaugat Catu.

PROGNOZA
"August 2006 a devenit prima luna de dezinflatie, astfel ca pe termen scurt exista sanse ca inflatia sa intre in banda de 4%-6% pentru 2006"
Florin Catu
analistul-sef al ING Bank Romania
×
Subiecte în articol: luna economic preţurilor august