x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Presa internationala - Razboi pe aurul motilor

Presa internationala - Razboi pe aurul motilor

de Vali Blanaru    |    05 Ian 2007   •   00:00

PRESA INTERNATIONALA - New York Times, despre proiectul Rosia Montana din Tara lui Dracula
Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana a ajuns in presa americana. Ziarul New York Times aloca o pagina proiectului care va scoate la suprafata 300 de tone de aur si va transforma cateva dealuri in cratere si o vale in munte.
PRESA INTERNATIONALA - New York Times, despre proiectul Rosia Montana din Tara lui Dracula
Victor Stroe/Jurnalul National
PEISAJ SELENAR. In urma exploatarilor miniere raman cratere in care nu mai creste vegetatie

Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana a ajuns in presa americana. Ziarul New York Times aloca o pagina proiectului care va scoate la suprafata 300 de tone de aur si va transforma cateva dealuri in cratere si o vale in munte.

"Rosia Montana, Romania. Eugen David, un fermier micut cu un dinte ciobit si cizme noroioase. Nu pare genul de personaj care sa atraga atentia starurilor de cinema sau a mogulilor. Cu toate acestea, contesa Vanessa Redgrave, George Soros si Teddy Goldsmith sunt doar cativa dintre cei implicati in lupta acestuia cu compania miniera de exploatare a aurului Rosia Montana Gold Corporation, titreaza editia de ieri a cotidianului american New York Times.

Ziarul a ales povestea lui Eugen David, initiatorul fundatiei Alburnus Maior, pentru a trage un semnal de alarma asupra globalizarii, dar si a efectelor negative asupra mediului pe care le poate avea exploatarea miniera cu cianuri. "Compania Gabriel Resources detine dreptul de a deschide la Rosia Montana cea mai mare exploatatie miniera de aur din Europa, dar pentru aceasta trebuie sa mute un intreg oras. «Nu vrem sa ne mutam», spune David privind la urmele adanci lasate de fosta exploatare miniera care va fi inghitita de uriasul proiect al firmei Gabriel Resources. Pe vremuri, David nu ar fi avut nici o sansa in lupta cu un adversar atat de puternic precum Gabriel Resources si partenerul sau minoritar, Guvernul roman. Lucrurile stau cu totul altfel in epoca internetului. Incapatanarea romanului a atras sprijinul financiar si politic al organizatiilor neguvernamentale si de protectie a mediului, si cu asa sprijin are toate sansele sa castige", spune publicatia americana.

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL
ALEGERE. Localnicii trebuie sa opteze intre vanzarea caselor sau boicotarea proiectului

PROIECTUL. Activitatea miniera a ajuns una dintre cele mai hulite din cauza efectelor negative pe care le are asupra mediului inconjurator. Imaginea cea mai pregnanta este cea a peisajului selenar care se intinde pe suprafete mari. Nici impactul asupra comunitatii nu este de neglijat: proiectul de 3,7 miliarde de dolari va aduce locuri de munca si investitii de peste 2 miliarde de dolari in economia romaneasca, dar si profituri companiei Gabriel Resources de peste un miliard de dolari. Paradoxal, proiectul Rosia Montana a fost adus in atentia media de pe vampirul Dracula. Proiectul construirii Dracula Park la Sighisoara a atras opozitia atat din partea Printului Charles, cat si a mogului Teddy Goldsmith. Povestea exploatarii miniere a fost descoperita de unul dintre angajatii lui Goldsmith care l-a intalnit pe David in 2002 si l-a pus in legatura cu cele mai puternice organizatii de mediu. Subiectul a ajuns in presa internationala cand s-au organizat dezbateri la care a participat inclusiv Greenpeace.

REPLICA. Industria miniera a trecut la atac. "Sperand sa extraga 300 de tone de aur si 1.200 de tone de argint, Gabriel Resources a pornit o campanie media pentru mutarea celor 960 de familii din Rosia Montana. Compania s-a prezentat ca un salvator al economiei zonei", se arata in articolul din New York Times.

Unele initiative nu au avut insa efectul scontat. "Gabriel Resources a sponsorizat Festivalul International de Film din Transilvania, unde actrita Vanessa Redgrave a fost invitata sa primeasca un premiu pentru activitate. Cand discursul acesteia s-a transformat intr-un protest impotriva proiectului Rosia Montana, ecologistii si-au gasit mascota, iar presa internationala subiectul", se arata in articol. Miscarii de protest i s-a alaturat apoi Fundatia pentru o societate deschisa a lui George Soros.

EVALUARI. "Deschiderea unei mine unde exploatarea se face cu cianuri este un subiect atat de controversat incat este greu sa gasesti un comentator impartial care sa spuna riscurile si beneficiile proiectului. Cu atat mai mult cu cat in exploatare se va folosi o cantitate mare de cianuri toxice pentru a separa zacamintele de aur si de argint", se arata in NY Times.

Controversa este cu atat mai puternica cu cat inca persista ecourile accidentului din 1999 din Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de apa contaminata cu cianuri s-a revarstat spre Dunare si au omorat peste 1.200 de tone de peste in Ungaria. Cu un asemenea precedent, promisiunile unei exploatatii sigure si ecologice, facute de Gabriel Resources, ridica semne de intrebare. "Arseniu, cadmiu, nichel sunt cateva din metalele grele cu care se faceau exploatatii miniere pe vremuri. Noi vom ajuta la biodiversitate, la protejarea mediului inconjurator", spune Yani Roditis, director Gabriel Resources.

ORASUL DECIMAT
Controversa a impartit orasul: "Proprietate Rosia Montana Gold Corp" sau cu "Aceasta proprietate nu e de vanzare". Au mai ramas doar 40% dintre localnici care nu si-au vandut proprietatile. Eugen David spune insa ca oamenii nu vor parasi Rosia Montana pentru bani. In acest caz, Gabriel Resources ar putea cere Guvernului sa treaca la exproprieri, dar, de asemenea, ar putea deschide sirul unor lungi procese. "Inceperea explotariilor este programata pentru 2009. Pana atunci, Gabriel Resources cauta sprijinul comunitatii locale prin sponsorizarea educatiei copiilor saraci. Initiatorul proiectului e un ONG condus de Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke. «Daca aurul va ramane insa acolo, cineva tot il va exploata pana la urma», spune mama actorului, care sprijina proiectul", se incheie articolul.
×