x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât a ajuns prețul unui kilogram de nucă înainte de Sfinții Mucenici

Cât a ajuns prețul unui kilogram de nucă înainte de Sfinții Mucenici

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   21:00
Cât a ajuns prețul unui kilogram de nucă înainte de Sfinții Mucenici

Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții Mucenici în ziua de 9 martie. Preparatul tradițional în această perioadă sunt mucenicii, astfel că nucile sunt la mare căutare.

Prețul unui kilogram de nucă în piețe, înainte de Sfinții Mucenici. Cât a ajuns să coste

Există două rețete de mucenici, în funcție de regiunea geografică. Există astfel mucenicii muntenești și moldovenești.. Indiferent de alegere, desertul delicios se pregătește cu nucă din belșug.

Aluatul de mucenici moldovenești este asemănător celui de cozonac. Acesta se modelează în formă de opt, iar după ce mucenicii sunt scoși din cuptor se ung cu miere și se presară nucă pe deasupra.

Mucenicii muntenești se fac din figurinele din aluat, numite "sfințișori" sau "mucenici" în formă de opt, iar apoi se fierb în apă cu mirodenii, zahăr și nucă mai multe minute.

Prețul kilogramului de miez de nucă în mai multe piețe din țară, înainte de această sărbătoare, este între 33 și 60 de lei.

În Piața Obor din București, kilogramul de miez de nucă este 35 de lei, în timp ce în Piața Gemeni, tot din București, kilogramul de miez de nucă ajunge să coste 60 de lei.

În Piața Dacia din Brașov, renumită în oraș pentru prețurile sale mici, kilogramul de miez de nucă se vinde cu 33 de lei, transmite antena3CNN.

Povestea Sfințiilor 40 de Mucenici din Sevastia

Cei patruzeci de Mucenici au trăit în vremea împăratului roman Liciniu, toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie, care au fost persecutați din cauza credinței lor profunde în Dumnezeu.

Aceștia au fost dezbrăcaţi şi siliţi să intre într-un lac aproape îngheţat, în timpul iernii, iar pe maluri au pus paznici, ca nimeni din ei să nu fugă. Unul dintre ei, nemaiputând îndura gerul, a ales să aducă jertfa ce i se cerea; dar, ieşind din apa îngheţată şi intrând în baia caldă pregătită, acesta a murit pe loc, în vreme ce Mucenicii, după o noapte întreagă petrecută în apa îngheţată, erau încă vii şi se rugau.

Atunci s-au arătat patruzeci de cununi strălucitoare peste capetele lor, însă una stătea în văzduh, deoarece fusese pregătită pentru cel ce se lepădase. Văzând aceasta, temnicerul Aglaie a mărturisit cu glas tare: "Şi eu sunt creştin", şi a sărit în apa cea îngheţată, făcându-se părtaș mucenicilor şi întregind ceata celor patruzeci, în locul celui ce se lepădase de Hristos.

Au fost, apoi, scoşi din apă şi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele şi, fiind arşi de vii, au primit cununa Mucenicilor, potrivit basilica.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: nuca mucenici