x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE discută plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 dolari/baril, cu o revizuire bilunară

UE discută plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 dolari/baril, cu o revizuire bilunară

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   20:15
UE discută plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 dolari/baril, cu o revizuire bilunară
Sursa foto: Hepta

Reprezentanții guvernelor din Uniunea Europeană discutau joi despre un plafon de preț pentru petrolul rusesc transportat pe mare la 60 de dolari/baril, cu o revizuire la două luni, cedând presiunilor unor țări de a reduce acest plafon, relatează Reuters.

Grupul celor șapte națiuni (G7) a propus săptămâna trecută un plafon de preț pentru petrolul rusesc, menit să diminueze veniturile Moscovei și capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina, de 65-70 de dolari pe baril. Plafonul, dacă va fi convenit, ar urma să intre în vigoare din 5 decembrie.

Polonia, Lituania și Estonia au refuzat să susțină plafonarea la acest nivel, argumentând că țițeiul rusesc Ural se tranzacționează deja la un nivel mai scăzut, astfel încât plafonarea ar fi ineficientă.

"Noul nivel în discuție este acum de 60 de dolari pe baril, dar discuțiile continuă", a declarat un diplomat UE care are cunoștință de discuții. Alți doi au confirmat nivelul de 60 de dolari, menționând că nu există încă un acord.

Cele trei țări insistă, de asemenea, ca plafonul de preț să fie revizuit în mod regulat pentru a se adapta la condițiile geopolitice și de piață în schimbare, iar diplomații au declarat că reprezentanții guvernelor UE discută o revizuire la fiecare două luni.

Polonia, Lituania și Estonia doresc, de asemenea, ca plafonul de preț al G7, care ar înlocui o interdicție totală mai dură a UE de a cumpăra țiței rusesc transportat pe mare, convenită în luna mai, să fie însoțită de un nou pachet de alte sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Sancțiunile ar include adăugarea mai multor persoane din Rusia pe lista persoanelor care nu pot intra în UE și ale căror active din UE ar fi înghețate, interzicerea mai multor instituții media controlate de stat din Rusia de a emite în Europa, deconectarea mai multor bănci rusești de la sistemul global de plăți SWIFT și impunerea de restricții la export pentru mai multe produse din UE pe care Rusia le-ar putea folosi atât în scopuri civile, cât și militare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că executivul UE "lucrează cu toată viteza la un al nouălea pachet de sancțiuni".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol rusesc pret plafonare