x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pretul minim la tigari, criticat

Pretul minim la tigari, criticat

de Adrian Mihai    |    Maria Toader    |    15 Oct 2005   •   00:00
Pretul minim la tigari, criticat

Veste buna pentru fumatori. Tigarile s-ar putea sa nu se mai scumpeasca asa cum voia ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Europenii spun ca pretul de referinta ar fi impotriva concurentei si a practicilor tarilor membre.

La numai o zi dupa vizita comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, care sintetiza situatia din Romania prin patru cuvinte: "progrese semnificative", dar si "neajunsuri importante", oficialii de la Bruxelles au fost din nou prezenti in Romania prin intermediul comisarului pentru Buget si Programare Financiara, Dalia Grybauskait....

TUTUN. Pretul de referinta la tigari nu este ceea ce astepta Comisia Europeana de la guvern, a aratat Grybauskait.... Ea a caracterizat in termeni destul de ciritici masura, ca fiind "impotriva competitiei si a practicii din tarile membre ale Uniunii Europene". Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a facut deja un pas inapoi in apararea pretului de referinta. "Proiectul de cod fiscal este in dezbateri publice. Vom tine cont de toate opiniile care au sens, care au relevanta economica. Daca vreuna din prevederile noastre din noul cod fiscal se va dovedi ca este impotriva regulamentelor Comisiei Europene sau ale legii concurentei, acele prevederi nu vor exista", a spus acesta. Ce se asteapta de la noi este ca reforma fiscala sa fie adancita, sa devina mai transparenta si largita, a aratat comisarul. Conform proiectului de cod fiscal, accizele pentru tigari vor fi calculate pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vanduta categorie de pret.

INTELEGERE LIMITATA. Comisarul pentru Buget a tinut sa precizeze ca actualul guvern are un mandat foarte greu atat din cauza catastrofelor naturale care au afectat Romania in primavara si vara acestui an, cat si din cauza aparitiei virusului gripei aviare. Bruxellesul va fi intelegator si va sprijini financiar si moral Romania asa cum a facut-o si pana acum, dar asta nu va insemna ca autoritatile romane vor avea un motiv sa se abata din calea reformelor punand totul pe seama acestor probleme, a declarat Grybauskait.... In plus, oficialul european a cerut politicienilor romani sa sustina ritmul reformelor si procesul de integrare lasand la o parte toate divergentele pe plan intern, mai ales cele din cadrul Parlamentului.

PUNCTE BUNE, PUNCTE SLABE. In intrevederile pe care le-a avut cu autoritatile romane, comisarul Grybauskait... a subliniat provocarile Romaniei pentru 2005-2006, precum si nevoia de a accelera pregatirile pentru aderare, in special in ceea ce priveste auditul intern, controlul financiar, obligatiile bugetare si colectarea taxelor.

Oficialul de la Bruxelles a subliniat ca eforturile Romaniei sunt pozitive, declarandu-se satisfacut de noul guvern de la Bucuresti. De altfel, fata de anii anteriori tara noastra a inregistrat un progres constant, dar probleme inca mai exista in ceea ce priveste reformele, care au fost catalogate de Dalia Grybauskait... drept lipsite de trasparenta. Sistemul de legi in ansamblu si coruptia sunt inca doua mari dificultati cu care se confrunta autoritatile romane si care trebuie rezolvate cat mai repede cu putinta in vederea integrarii in structurile comunitare de la data de 1 ianuarie 2007.

CRITICI
"Pretul de referinta la tigari pe care autoritatile romane vor sa il impuna este impotriva competitiei si a practicii din tarile membre ale Uniunii Europene" - Dalia Grybauskait...comisarului pentru Buget si Programare Financiara UE

PROMISIUNI
"Daca vreuna din prevederile din noul cod fiscal se va dovedi ca este impotriva regulamentelor CE sau ale legii concurentei, acele prevederi nu vor exista" - Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice

BUGET
Demisia ministrului Educatiei nu a adus un buget mai mare. Proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2006 urma sa fie trimis ieri "in forma aprobata de Guvern", a declarat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. Conform legii, bugetul trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere pana la data de 15 octombrie. Proiectul de buget aprobat luni de Guvern, intr-o sedinta speciala, stabileste un deficit bugetar de 0,5% din PIB.
×
Subiecte în articol: economic