x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul petrolului crește din cauza opririi livrărilor de țiței rusesc prin Ucraina

Prețul petrolului crește din cauza opririi livrărilor de țiței rusesc prin Ucraina

09 Aug 2022   •   17:25
Prețul petrolului crește din cauza opririi livrărilor de țiței rusesc prin Ucraina
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Prețul petrolului a crescut, marți, cu peste un dolar pe baril, inversând declinul anterior, după ce Rusia a anunțat că exporturile de petrol către Europa prin partea sudică a oleoductului Drujba au fost suspendate de la începutul lunii august, ceea ce a reaprins temerile legate de aprovizionarea redusă.

Compaania rusă Transneft a declarat că Ucraina a suspendat fluxurile de petrol prin această porțiune a oleoductului deoarece sancțiunile occidentale au împiedicat efectuarea unei plăți pentru taxele de tranzit.

"Țițeiul Brent a crescut cu 1,28 dolari, sau 1,3%, la 97,93 dolari pe baril, după ce anterior a scăzut până la 94,90 dolari. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 1,18 dolari, sau 1,3%, la 91,94 dolari.

Evoluția de la Drujba vine în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare se diminuaseră pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de recesiune. Anterior, petrolul s-a aflat sub presiunea progreselor înregistrate în discuțiile pentru relansarea acordului nuclear iranian, care ar permite creșterea exporturilor de petrol iranian.

Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM, a declarat că oprirea conductei și scepticismul general în jurul acordului nuclear iranian au provocat probabil această revenire. "Acestea fiind spuse, suspendarea ar trebui să aibă într-adevăr un impact pe termen scurt, în opinia mea", a spus el.

Petrolul a crescut la începutul anului, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a sporit îngrijorările legate de aprovizionare, Brent-ul atingând 139 de dolari în martie, aproape de maximul istoric.

Vineri, Brent a scăzut până la 92,78 dolari, cel mai scăzut nivel din februarie.

Urmează runda de rapoarte săptămânale privind aprovizionarea cu petrol din SUA, mai întâi de la Institutul American de Petrol, la ora 2030 GMT. Analiștii se așteaptă la o mică scădere de 400.000 de barili a stocurilor de țiței.

×
Subiecte în articol: petrol Rusia ucraina drujba