x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă 3 este un eşec, susţin dezvoltatorii

Prima Casă 3 este un eşec, susţin dezvoltatorii

de Daniela Ivan    |    01 Feb 2011   •   14:17

Programul Prima Casă 3 este primit cu scepticism în rândul celor care activeaza în domeniul imobiliar. Dezvoltatorii susţin că băncile nu au încredere în stat şi din acest motiv impun din ce în ce mai multe condiţii clienţilor. "În condiţiile în care clienţii sunt puşi să gireze cu toate conturile, se demonstrează că statul nu mai are sprijinul băncilor. Românii oricum suferă de neîncredere în ziua de mâine, nu era cazul să alimentăm acest comportament. Drept pentru care va fi din ce în ce mai greu să convingi oamenii de avantajele unei investiţii pe termen lung, cum este cazul locuinţelor" a declarat Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

Proprietarii de locuinţe noi spun că nici una dintre modificările făcute Programului Prima Casă nu va duce la relansarea pieţei imobiliare şi la creştere economică.

"Pe măsură ce parcurgi acest program, te încurci în toate hăţişurile birocratice. Tinerilor, cărora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilităţi financiare, le sunt impuse taxe peste taxe", a declarat Hai Solomon, dezvoltator Obor Towers. Acesta a mai adăugat că în condiţiile în care statul cere atâtea garanţii, e deja prea complicat sa te încadrezi într-o astfel de iniţiativă. "Dispare însuşi scopul programului Prima Casă. Oamenilor le este frică să ia un credit, indiferent dacă este vorba despre Prima Casă sau nu", spun dezvoltatorii.

O altă problemă este plafonul, care este de cinci ori mai mic faţă de cel care exista în 2009 şi suma limitată care se acordă unei persoane. Asta influenţează deciziile de cumpărare în rândul celorlalţi clienţi, care nu participă la program. "La ediţia trecută, cei 60.000 euro prevăzuţi de stat pentru Prima Casă au fost luaţi drept referinţă de mai mult de jumătate dintre clienţii care îşi căutau o locuinţă. Iar acest lucru a făcut preţurile apartamentelor vechi să scadă şi vânzarea de apartamente noi peste 60.000 de euro să se blocheze din nou", spune Andrei Rusu, director Vission House.

×