x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Prima Casă": Băncile iau casele rău platnicilor

"Prima Casă": Băncile iau casele rău platnicilor

de Daniela Ivan    |    24 Iul 2009   •   00:00

Băncile vor prelua casele cumpărate prin creditele garantate de stat, dacă Fondul de Garantare pentru IMM va refuza să plătească garanţia.



Asupra locuinţei cumpărate prin Programul "Prima Casă" va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării, iar în cartea funciară vor fi notate interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini. "În cazul primirii de finanţator a refuzului de plată a garanţiei de la Fond, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român", se arată în hotărârea aprobată miercuri de Guvern.

Pe de altă parte, băncile sunt obligate să respecte în continuare condiţiile legate de nivelul dobânzii aferente creditului, neperceperea comisionului de rambursare anticipată, durata maximă a creditului şi lipsa clauzelor care să permită modificarea unilaterală a contractului de către bancă, potrivit Mediafax.
Deja ING a anunţat că renunţă la program şi că va lansa o ofertă alternativă de credit ipotecar.

×
Subiecte în articol: economic