x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima casă: Salariu de 595 euro

Prima casă: Salariu de 595 euro

15 Iun 2009   •   00:00

Românii care vor să-şi ia o locuinţă prin programul Prima Casă, derulat de Guvern, vor trebui să aibă un venit lunar de minimum 595 de euro, potrivit normelor metodologice adoptate ieri de Executiv.



Rata dobânzii pentru Prima Casă va fi în jur de 5,3%, iar venitul minim necesar pentru achiziţia de locuinţe prin acesta este de minimum 595 de euro lunar, faţă de 863 de euro în cazul unui împrumut contractat în condiţiile actuale de piaţă, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Dobânda va fi calculată printr-o formulă precisă, iar băncile nu vor avea voie să introducă comision de rambursare anticipată şi nici să modifice unilateral contractele. Astfel, rata dobânzii va fi Euribor la 3 luni, plus maxim 4% pe an la creditele în euro sau Robor plus maxim 2,5% pentru lei.

Beneficiarii vor mai trebui să plătească un avans de 5% pentru o locuinţă de 60.000 de euro, respectiv 3.000 de euro, plus diferenţa din preţul de achiziţie, potrivit premierului Emil Boc. Locuinţa nu va putea fi vândută timp de 5 ani, iar Finanţele vor avea instituită o ipotecă de rangul I asupra casei.

Cei interesaţi trebuie să declare la notar că nu deţin o locuinţă în proprietate sau nu au contractat un credit ipotecar. La un credit de 55.000 de euro pe 25 de ani, dobânda va fi 45.000 de euro faţă de 95.000 de euro în condiţiile actuale.
Guvernul alocă un miliard de euro pentru acest program, astfel că programul nu va ajuta decât maximum 16.600 de tinere familii.

×
Subiecte în articol: economic