x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă se modifică iar

Prima Casă se modifică iar

de Daniela Ivan    |    22 Iul 2009   •   00:00
Prima Casă se modifică iar
Sursa foto: Andreea Câmpeanu/Mediafax

Programul "Prima Casă" va include şi apartamente nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate. Bancherii au solicitat şi clarificări juridice legate de garanţie şi ipotecă, înainte de a da banii clienţilor. Modificările vor fi aprobate în şedinţa de azi a Guvernului.



Convenţia de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin Programul "Prima Casă" va fi modificată azi prin introducerea unei prevederi care va permite includerea în program şi a apartamentelor nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate. Decizia a fost luată în întâlnirea de marţi a premierului Emil Boc cu reprezentanţii băncilor interesaţi de Programul "Prima Casă". La discuţie au participat în principal directori ai băncilor care nu au semnat încă convenţia de garantare, dar şi bănci care au aderat deja la acest program.

GARANŢIE FERMĂ
Băncile participante la program şi autorităţile de resort s-au întâlnit ieri la Guvern pentru a finaliza modificările legate de reglementarea garanţiilor la creditele acordate. Bancherii au declarat încă de la început că doresc să participe la acest proiect numai dacă garanţia poate fi executată în maximum 60 de zile şi pentru asta au cerut reglementări legale. Autorităţile au aşteptat recomandarea venită de la Ministerul de Justiţie care este ipoteca legală, nu cea convenţională, precum şi modificarea Ordinul comun, care conţine Convenţia de garantare şi Convenţia de implementare a programului.

Diferenţa este că în cazul ipotecii legale aceasta ia naştere în virtutea unei dispoziţii legale şi nu în urma convenţiei stabilite de părţile implicate. Concret, Executivul va stipula cum se execută garanţia în caz de neplată, inclusiv dacă Fondul de Garantare intră în incapacitate de plată. "Garanţia este irevocabilă", a spus vicepreşedintele Raiffeisen Răzvan Munteanu, după discuţia de la Guvern.

INCOERENŢE LEGISLATIVE
Din cele 20 de bănci care au anunţat că intră în program, doar 12 au semnat până în acest moment Convenţia cu Fondul, iar opt instituţii finanţatoare au refuzat să semneze contractul în forma actuală. Un măr al discordiei este modul în care se efectuează băncilor plata garanţiei de către Fond. Paradoxal, în unele articole din actul normativ se spune că garanţia este irevocabilă şi necondiţionată, pe când în alte articole se stipulează anumite situaţii în care garanţia nu se mai plăteşte băncilor. În acest timp, clienţii sunt trimişi să-şi caute locuinţă, fără să fie siguri că reuşesc până la urmă să ia banii doriţi de la bănci.

CHELTUIELI INUTILE
Prima problemă de care se lovesc românii când se duc la bănci pentru a se interesa dacă pot să ia un credit este că în dosarul de credit trebuie să depună, obligatoriu, actele locuinţei pe care doresc să o cumpere: precontract de vânzare-cumpărare, copii ale actelor de proprietate (dosarul cadastral, extras de carte funciară, contract de vânzare-cumpărare al ultimului proprietar). Cuiul lui Pepelea este că eşti trimis să cauţi locuinţa pe care vrei să o cumperi, fără să ai garanţia că ţi se va aproba creditul, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare, cu evaluatorul şi cu avansul solicitat de proprietar.

Agenţii imobiliari prevăd în precontractele de vânzare restituirea de două-trei ori a avansului în cazul în care cumpărătorul se rezgândeşte. Verificarea dosarului de cei de la Fondul Naţional de Garantare face ca răspunsul cu privire la acordarea sau neacordarea creditului să dureze cel puţin trei săptămâni.

×
Subiecte în articol: economic