x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima rectificare bugetară din 2022. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei

Prima rectificare bugetară din 2022. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei

18 Aug 2022   •   13:20
Prima rectificare bugetară din 2022. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei

A fost aprobată Prima rectificare a bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale din acest an a fost aprobată, anunță ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei.

Comisia Națională de Prognoză estimează o creștere reală de 3,5% în acest an, față de 4,6 % cât a fost la bugetul inițial și un PIB în valoare nominală la final de an de 1.372,5 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 30,4 miliarde lei, din care din economia internă 29,1 miliarde de lei și 1,3 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează per sold cu peste 33 miliarde de lei, a declarat Câciu.

Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în creștere cu 0.1 puncte procentuale de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

„Majorarea veniturilor bugetului de stat este influențată în principal de evoluția indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, a încasărilor la bugetul de stat și a ultimelor modificări legislative aprobate cu aplicare în anul curent, precum și de măsurile de îmbunătățire a colectării, ținta fiind de 3,5 miliarde de lei pe măsurile de îmbunătățire a colectării”, spune ministrul.

Potrivit acestuia, se înregistrează plusuri la:

- impozitul pe profit - plus 4 miliarde de lei

- alte impozite - un plus de 126 de milioane de lei

- la Taxa pe Valoarea Adăugată - un plus de 5,54 de miliarde de lei.

La accize există o diminuare pe primul semestru „pe care încercăm să o recuperăm în a 2-a parte a anului, având în vedere intrarea în vigoare și a ajustării fiscale pe codul fiscal privind accizele la tutun și la alcool”.

Adrian Câciu a menționat și o creștere a veniturilor din alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii cu 18,3 milioane de lei, o creștere a veniturilor din taxe pe utilizarea bunurilor de 920 de milioane de lei și o creștere a veniturilor nefiscale de 2,5 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara