x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul vin ecologic

Primul vin ecologic

19 Noi 2004   •   00:00

BUSINESS
INITIATIVA - Spritarii cu staif se vor putea delecta la pretul de 25 euro/sticla Doar un singur vrancean din zecile de mii de podgoreni din judet s-a inhamat la munca sisifica de a produce vinuri ecologice. Prima transa urmeaza sa fie obtinuta anul viitor.
ELIZA POPA

Click pentru a mari imaginea
RESTRICTII. Normele Uniunii Europene interzic folosirea oricarui metal in procesul de productie a vinului
Alexandru Cotea, 55 ani, din comuna Jaristea, s-a apucat de munca inca de anul trecut, incercand sa materializeze un vis in care si-a investit toti banii. "Pentru a obtine un asemenea vin ai nevoie de struguri obtinuti dupa metode naturale, or, acestia se obtin in decurs de trei ani, in urma unor tratamente 100% naturale", a declarat pentru Rompres Cotea.

RESTRICTII. Via care urmeaza sa produca vinul ecologic este tinuta sub observatie de organisme europene timp de trei ani. "In perioada aceasta si dupa nu ai voie sa folosesti nici un fel de ingrasamant chimic, adica nici un fel de azotat, ci doar sa ajuti via cu ingrasaminte naturale, respectiv gunoi de grajd sau ingrasaminte verzi, obtinute din frunze tocate", a explicat intreprinzatorul. De asemenea, pe langa ingrasaminte, sunt interzise si pesticidele. "Aici e partea cea mai grea, pentru ca, daca ai un an pacatos, nu poti sa-ti mentii via decat stropind-o. Nimeni nu te obliga insa sa faci vin ecologic, asa ca, daca vrei, iti permiti riscul, daca nu... asta este", a adaugat podgoreanul.

ANCESTRAL. Pe langa tratamentele naturale de peste an, o data cu venirea toamnei, cand strugurii se coc, foarte important este si culesul lor. Normele Uniunii Europene interzic folosirea oricarui metal in contact cu strugurii ecologici, drept pentru care acestia trebuie culesi in cosuri din nuiele, fara a fi striviti, iar apoi trebuie zdrobiti cu un mistuitor din lemn, arhaic.

MAIESTRIE. "Tehnologia ecologica e, de fapt, tehnologia veche de sute de ani a cresterii si culegerii strugurelui. Dupa ce am pus mustul in butoaie din lemn de stejar, obtinerea unui vin bun tine, deja, de maiestria podgoreanului", spune Alexandru Cotea.

INVESTITII SI BENEFICII APRECIABILE
Podgoreanul spune ca pentru a obtine struguri ecologici a cheltuit in acest an aproximativ 100 milioane lei/hectar, cu 40 milioane mai mult decat in mod normal. "Via mea e numai Merlot, Feteasca Regala si Sauvignon Blanc. De fapt, prima regula a vinului ecologic este ca acesta sa provina din Domenii de Origine Controlata (DOC). Adica via sa fie in areale viticole acceptate de UE, iar strugurii sa fie, de asemenea, soiuri acceptate. E drept ca, dupa ce voi obtine vin ecologic, adica voi scrie pe sticla ECO, langa DOC, voi putea sa vand un litru de vin cu preturi de pana la cinci ori mai mari decat pretul unui vin premiat care nu este ecologic. Mai exact, 25 euro, fata de 5 euro, cat este un litru de vin obisnuit", a incheiat Alexandru Cotea.

Scrieti-ne!
Aveti afaceri banoase, afaceri ingenioase sau pe care le-ati inchis pentru ca nu se potriveau stilului de viata al romanilor? Credeti ca merita sa afle mai multa lume de ele? Povestiti-ne experienta dumneavoastra, iar noi o vom spune mai departe cititorilor nostri (clientilor vostri). Va asteptam mesajele la adresele: victor.ciutacu@jurnalul.ro sau adrian.mihai@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: economic ecologic