x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producţia de mobilă scade, dar defilăm la export

Producţia de mobilă scade, dar defilăm la export

de George Sarcinschi    |    19 Noi 2019   •   13:15
Producţia de mobilă scade, dar defilăm la export
Sursa foto: Victor Stroe

Volumul producţiei de mobilă din România a înregistrat un regres semnificativ în ultimii cinci ani, ca urmare a creşterii preţurilor la masa lemnoasă, mai mari cu 30% faţă de media UE, precum şi a deficitului de muncitori calificaţi, amplificat de nivelul salariilor reduse din sector. Cu toate acestea, exporturile de mobilier românesc îşi continuă trendul ascendent, în timp ce importurile din state ca Polonia, China sau Germania tind din ce în ce mai mult să acopere consumul necesar pieţei interne, potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR), la solicitarea Jurnalul.

 

Astfel, volumul producţiei industriale de mobilier s-a redus în primele opt luni ale acestui an cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în condiţiile în care preţurile la materie primă se menţin mai ridicate decât cele din Europa, iar salariul mediu net din sectorul mobilei era, în luna august, de aproximativ 2.000 de lei, comparativ cu cel din industrie, de aproximativ 2.800 de lei. În acelaşi timp, numărul angajaţilor din domeniu s-a redus în perioada iulie 2018-iulie 2019, de la 58.800 la 56.700 de persoane.

„Pe lângă creşterea preţurilor la materia primă şi a cheltuielilor de exploatare mai mari decât în UE, sectorul se confruntă cu o migraţie a personalului calificat către pieţele din Vestul Europei, unde salariile oferite sunt de 1.000–1.500 de euro. Angajaţii români stau câteva luni într-o firmă până ajung să înveţe meserie, apoi îşi caută contracte în afara ţării”, a declarat, pentru Jurnalul, Aurica Sereny, preşedintele APMR.

Legislaţia, o problemă

Ea a precizat că una din problemele semnificative actuale cu care se confruntă producătorii de mobilă autohtoni o reprezintă modificările legislative adoptate începând din anul 2018, care dezavantajează companiile producătoare de mobilier în cadrul licitaţiilor, în favoarea firmelor de exploatare, care se axează, în principal, pe exporturile de materii prime, respectiv buşteni şi cherestea.

În ultimii doi ani, circa 20% din firmele producătoare de mobilier de pe piaţa internă au intrat în insolvenţă sau în faliment, ca urmare a creşterii preţurilor lemnului şi a scăderii rentabilităţii, potrivit datelor APMR.

Exporturi de 2,3 miliarde euro

În pofida reducerii producţiei locale, exporturile de mobilă românească au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2017, până la 2,3 miliarde de euro,iar în primele şapte luni ale acestui an vânzările la export au avansat cu 5%, la 1,4 miliarde de euro. În topul ţărilor cu cele mai importante achiziţii se numără Germania, Franţa, Italia, Slovacia şi Cehia.

Din punctul de vedere al importurilor din prima jumătate a acestui an, cele mai multe produse de mobilier au fost achiziţionate din state precum Polonia, China, Germania, Italia şi Turcia.

Mobila românească, în top

România ocupă locul al cincilea în Europa într-un clasament al exportatorilor de mobilă, plasându-se pe poziţia a 11-a la nivel mondial pe acest segment.

În prezent, pe piaţa locală activează aproximativ 4.000 de firme specializate în producţia de mobilă, cu un total cumulat al angajaţilor de peste 56.000 de persoane. Industria mobilei este, actualmente, una dintre puţinele ramuri în care capitalul majoritar este românesc, acesta reprezentând 52%, conform statisticilor APMR.

55%, valoarea adăugată a produselor din sectorul mobilei, al doilea loc după IT, cu o valoare adăugată de 57%.

„Este păcat ca un sector cu tradiţie şi cu recunoaştere la nivel internaţional, un sector care aduce României un sold favorabil import/export de peste 1,5 miliarde de euro, să nu beneficieze de facilităţile de care dispun construcţiile sau IT-ul, de aceea solicităm şi noi acelaşi sprijin din partea autorităţilor, mai ales că produsele noastre au o valoare adăugată ridicată”.

Aurica Sereny, preşedinte APMR

 

 

×
Subiecte în articol: producţia de mobilă