x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoze apocaliptice pentru România: stagnare economică, inflaţie galopantă, bani puţini

Prognoze apocaliptice pentru România: stagnare economică, inflaţie galopantă, bani puţini

de Daniel Ionaşcu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Prognoze apocaliptice pentru România: stagnare economică, inflaţie galopantă, bani puţini

Desi oficial Romania ii da inainte cu predictia oficiala de crestere econo­mica de 1,5% pentru anul acesta si 3,5%-4% pentru 2012, autoritatile tin sub lacat o serie de prognoze aproape apocaliptice pentru economia tarii noastre.

Jurnalul National vi le prezinta care sunt acestea. Incetinirea eco­nomiei mondiale, problemele economiei americane, criza datoriilor din Europa si amenintarea unui fa­liment necontrolat al Greciei au determinat autoritatile sa ia in calcul si alte evolutii pentru economie. Acestea au fost realizate de Comisia Nationala de Prognoza si de Institutul National de Cercetari Economice (INCE), si au fost 'scapate' de autoritati in draftul noii Strategii Energetice pentru perioada 2011-2020, publicata pe site-ul ministerului Economiei.

Cele trei scenarii includ unul de baza, fundamentat pe prognozele oficiale, si conditiile negociate cu Fondul Monetar International (FMI), plus inca doua, nefavorabile. Dintre acestea, unul este gandit ca fiind mult mai extrem, si presupune o stagnare pe mai multi ani a economiei la stadiul actual.

Varianta a doua, cea mai nefavorabila, prevede lipsa de bani in economie, cheltuieli publice sub nivelurile estimate oficial, crestere dureros de lenta a veniturilor fata de nivelul actual. 'Stagnarea economica extinsa pare a fi cea mai importanta caracteristica a scenariului nefavo­rabil 2, iar obiectivul urmarit - dezinflatia - nu este realizat', se arata in document. Economistii denumesc acest fenomen 'stagflatie', fiind cel mai periculos pentru o tara. Pe romaneste, economia nu incepe sa iasa din groapa, iar inflatia toaca permanent din venituri. Potrivit tabelelor care insotesc prognoza, in baza acestui scenariu, economia ar urma sa scada in acest an cu 0,38%. Anul viitor si 2013 ar urma sa fie caracte­rizati printr-o crestere economica anemica, de 1,66%, respectiv 1,46%, pentru ca in 2014 sa fie aproape de zero din nou (0,16%). Din 2014 pana in 2020, cresterea medie ar urma sa fie in jurul a 3,6%.

Scenariul mediu porneste de la premisa ca evolutiile mondiale vor face ca economia sa incetineasca, atingand doar la sfarsitul perioadei rate pozitive foarte modeste pentru o tara in curs de dezvoltare.

Exporturile raman in mod constant sub previziuni, scade deficitul bugetului general consolidat, dar ramane totusi peste nivelul scenariului de baza. De asemenea, consumul privat si cel public sunt afectate. Inflatia ar ajunge mai mare decat tintele oficiale, iar aprecierea leului fata de alte monede este mai retinuta.

In baza acestui scenariu, cresterea economica pentru 2012 ar urma sa fie de 0,75% fata de cei 3,9% din scenariul convenit cu FMI. In 2013, economia va accelera cu 2,35%, in vreme ce din 2014 pana in 2020, ritmul va fi in jur de 4,2%.

Diferenta dintre acestea este de cateva miliarde bune. Astfel, daca in mod oficial produsul intern brut al Romaniei va fi anul viitor de 134,32 miliarde de euro, in scenariul mediu, economia face 129,61 miliarde de euro, iar in cel foarte greu, PIB-ul ar fi doar de 128,21 miliarde de euro. Rezultatul final este si el proportional. Pe prognoza oficiala, PIB-ul va fi de 192,48 miliarde de euro in 2020, pe cea medie, de 176,47 miliarde, iar pe cea mai nefavorabila, de doar 161,09 miliarde de euro.

Analistii apreciaza existenta acestor scenarii, dar cred ca trebuie totul dus pana la capat. 'In primul rand e foarte bine ca aceste scenarii exista. Cineva are si asta in vedere. Importanta este diferenta la veniturile bugetare. Ar fi fost foarte bine daca bugetul pe anul viitor ar fi fost realizat pe scenariul realist, mediu. Intotdeauna e bine sa estimezi conservator veniturile bugetare', a declarat pentru Jurnalul National Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata.

×
Subiecte în articol: criza economia prognoza economia româniei