Minsterul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează separarea valorii salariului minim de unele drepturi salariale, drepturi de asigurări sau de asistenţă socială
Minsterul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează separarea valorii salariului minim de unele drepturi salariale, drepturi de asigurări sau de asistenţă socială. Potrivit unui proiect publicat spre dezbatere publică, indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vîrstă de peste 45 de ani vor fi calculate în funcţie de un indicator de referinţă în valoare de 500 lei, care poate fi modificat prin hotărîre de Guvern. Proiectul mai prevede ca indemnizaţiile, contribuţiile, ajutoarele nerambursabile să fie indexate prin hotărîre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat anterior, pentru a nu creea o presiune suplimentară asupra bugetului. Alte propuneri vizează contribuţiile individuale pentru asigurările sociale de sănătate, respectiv ajutorul lunar rambursabil de care beneficiază persoanele lipsite de mijloace de existenţă, care ar urma să fie determinate prin aplicarea unei cote stabilite de lege asupra unei sume fixe de 500 lei, iar contribuţiile de care beneficiază personalul neclerical ar trebui să fie în sumă fixă, de 500 lei.
Potrivit proiectului, din punct de vedere al impactului macroeconomic, la creşterea salariului de bază minim brut pe ţară “nu se mai creează influenţe majore, nedorite, pe bugetul de stat consolidat, din cauza existenţei unor legături între diversele contribuţii sociale şi acesta”. Dacă vor fi adoptate, măsurile vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, iar persoanele care beneficiază de contribuţiile sociale în cauză nu vor pierde şi nici nu li se vor diminua aceste drepturi.
Citește pe Antena3.ro