x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect - Gazele cu efect de seră, captate în pămînt

Proiect - Gazele cu efect de seră, captate în pămînt

de Elena Stan    |    13 Sep 2008   •   00:00

Specialiştii în domeniul mediului şi al energiei din România sînt îngrijoraţi de efectele dezastruoase pe care le au emisiile de gaze cu efect de seră, în special bioxidul de carbon, provenite din arderea combustibililor fosili sau din alte procese industriale, care accelerează schimbările climatice.



Specialiştii în domeniul mediului şi al energiei din România sînt îngrijoraţi de efectele dezastruoase pe care le au emisiile de gaze cu efect de seră, în special bioxidul de carbon, provenite din arderea combustibililor fosili sau din alte procese industriale, care accelerează schimbările climatice. Asociaţia Clubul CO2 din România împreună cu reţeaua europeană CO2GeoNet, cu susţinerea specialiştilor în domeniul energiei şi geologiei au realizat 12 proiecte, pe care le-au transmis deja la Bruxelles, privind Captarea şi Stocarea de CO2 în vederea reducerii emisiilor în atmosferă.

SOLUŢIE. Proiectele au la bază o strategie de captare şi stocare a bioxidului de carbon. Astfel, se captează emisiile de CO2 de la instalaţiile industriale, se transportă către un amplasament de stocare şi se injectează în formaţiuni geologice adecvate, unde sînt stocate permanent sau pe termen nedefinit. Prin această metodă se micşorează emisiile de CO2, se reduc schimbările climatice, reprezentînd un element-cheie în tranziţia spre surse durabile de energie. "Implementarea acestor proiecte va conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. Trebuie să rezolvăm însă problema cu localizarea spaţiilor de stocare a acestora", spune Constantin Sava, preşedintele asociaţiei Grupul CO2. Conform directivelor europene, pînă în 2050 trebuie să aibă loc o reducere globală a emisiilor de CO2 cu 50%, ceea ce înseamnă ca pînă în 2020 reducerea globală în ţările dezvoltate să fie de 30%, iar pînă în 2050 aceasta să crească la 60%- 80%.

×
Subiecte în articol: economic