x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect - Subvenţii pentru agricultorii eco

Proiect - Subvenţii pentru agricultorii eco

de Florina Zainescu    |    18 Apr 2008   •   00:00
Proiect - Subvenţii pentru agricultorii eco

Ministerul Agriculturii va acorda o serie de subvenţii pentru producătorii bio, inclusv pentru cei care se află în perioada de conversie a culturilor.

Hotărîre de Guvern pentru fermierii bio


Ministerul Agriculturii va acorda o serie de subvenţii pentru producătorii bio, inclusv pentru cei care se află în perioada de conversie a culturilor.

Fermierii care fac agricultură ecologică vor beneficia în acest an de o subvenţie care să acopere 50% din valoarea taxei de inspecţie şi certificare, dar nu mai mult de 900 de lei, potrivit unui proiect de hotărîre de Guvern. Totodată, producătorii eco vor primi şi o sumă fixă, în funcţie de tipul de activitate pe care o derulează, subvenţie care anul trecut nu a existat. Pentru culturile ecologice pe teren arabil, păşuni şi fîneţe permanente aflate în perioada de conversie, subvenţia propusă este de 425 de lei pe hectar, pentru o suprafaţă de maxim 20 de hectare. Pentru culturi de viţă-de-vie şi livezi aflate în perioada de conversie, valoarea sprijinului este de 700 lei pe hectar, de asemenea pentru maxim 20 de hectare. Producătorii de miere ecologică vor primi 75 de lei pentru fiecare fami­lie de albine, în limita a 50 de fa­milii de albine fiecare.


CONDIŢII. Finanţarea este acordată ca ajutor “de minimis”. Acest tip de ajutor nu este consi­derat ajutor de stat, întrucît nu distorsionează concurenţa pe piaţă, şi nu trebuie obţinută aprobarea Co­misiei Europene înainte de acordare, în limita unui plafon stabilit. CE a aprobat la finele anului trecut creşterea plafonului de la 3.000 de euro la 7.500 de euro. Astfel, ajutorul “de minimis” acordat unui pro­ducător nu trebuie să depă­şească valoarea de 7.500 de euro, pe o perioadă de trei ani. De ajutor vor beneficia şi producătorii de le­gume şi fructe, dar numai dacă fac parte din asociaţii sau organizaţii, subvenţia fiind diferenţiată în funcţie de tipul de organizare. Un alt criteriu de eligibilitate este ca fermierul să lucreze o suprafaţă de cel puţin 0,25 hectare. Astfel, persoanele fizice care sînt membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale pot primi 1.110 lei pe hectar, în timp ce membrii grupurilor de producători, persoane fizice sau juridice, primesc 2.960 de lei pe hectar. Dacă grupul de producători a fost recunoscut preliminar, sprijinul creşte la 3.700 de lei pe hectar pentru fiecare membru. Un produ­cător poate primi subvenţii pentru o suprafaţă de pînă la trei hectare de pe care sînt recoltate unul sau mai multe produse din sectorul legume-fructe.

 

Fără bani europeni în 2008

Subvenţiile pentru agricultu­ra ecologică au fost cuprinse ini­ţial în Programul Naţional de Dez­voltare Rurală (PNDR) sub forma unor plăţi de agro-mediu destinate sprijinirii directe a agri­cultorilor care trec de la agricultura convenţională la cea organi­că, dar şi pentru menţinerea producţiei bio. Ulterior, Ministerul Agriculturii a modificat PNDR, renunţînd la aceste forme de ajutor pe care nu obţinuse avizul de la Bruxelles, pentru a nu întîrzia aprobarea întregului program. Astfel, în acest an producătorii bio nu vor primi subven­ţii din fonduri europene. Ministe­rul Agriculturii dă asigurări că este vorba doar despre o amînare. România propunea fi­nan­ţare con­ver­siei cu sume de 131-316 euro/ha anual, iar men­ţi­ne­rea culturilor, cu 94-188 euro/ha/an, timp de cinci ani.

×
Subiecte în articol: economic