x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiectele pe bani europeni trebuie terminate până în 2015

Proiectele pe bani europeni trebuie terminate până în 2015

de Elena Stan    |    20 Dec 2012   •   17:10
Proiectele pe bani europeni trebuie terminate până în 2015

Avertisment: beneficiarii vor fi obligaţi să returneze toţi banii înapoi dacă nu îşi finalizează proiectele înainte de 2015, chiar dacă acestea sunt executate în proporţie de 95%

Cei care derulează proiectele finanţate cu fonduri europene vor fi obligaţi să dea toţi banii înapoi dacă nu vor termina implementarea proiectelor până la sfârşitul anului 2015, chiar dacă nivelul de execuţie va fi de 95%, a explicat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. “Avem nevoie de un sprijin mai consistent pentru beneficiari deoarece ne vom confrunta cu mari probleme în anii următori rămaşi din actualul exerciţiu bugetar 2007-2013”, a declarat Orban, cu ocazia prezentării bilanţului mandatului său.

Spaima CFR
Potrivit oficialului, problemele cele mai mari pot apărea în acest sens pe programul operaţional Transporturi, având în vedere că numai CFR are un proiect cu o valoare mai mare de un miliard de euro. De asemenea, mai sunt şi alte proiecte de infrastructură de transport cu valori de mai multe sute de milioane de euro pentru care “riscul să nu fie dus până la capăt este foarte mare”.
Orban a avertizat că în cazul celor mai multe dintre cele 150 de proiecte identificate în ultimii doi ani pentru finanţarea prioritară cu fonduri europene, ratele de execuţie sunt numai între 5% şi 25%. El a mai subliniat că perioada de execuţie a proiectelor cu fonduri europene din prezentul exerciţiu bugetar se prelungeşte până în 2015, însă toate proiectele contractate trebuie finalizate până la sfârşitul acelui an, pentru cele neterminate urmând să se returneze toţi banii, chiar dacă nivelul de execuţie atinge 95%.

Rata de absorbţie s-a triplat

În primul an de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% în termeni de plăţi intermediare de la Comisia Europeană. Creşterea ratei de absorbţie a fost înregistrată în ciuda problemelor întâmpinate de autorităţile române, respectiv întreruperea şi suspendarea temporară a rambursărilor, precum şi de aplicarea unor corecţii financiare.

Deşi rezultatele obţinute de ministerul condus de Orban sunt mult mai bune decât cele înregistrate de autorităţile române de la aderarea României la UE, circa 3%, sunt departe de ţinta stabilită de ministru la numirea sa în funcţie, respectiv 20%.

Oficialul îşi fixase ca obiectiv creşterea ratei reale de absorbţie a fondurilor de coeziune de la 3,7%, reprezentând 716 milioane de euro, în septembrie 2011, la 20%, adică un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro, până la finalul anului 2012. Ministrul Orban a arătat că din 2007 până în prezent România a absorbit aproximativ 14,9 miliarde de euro din cei 33,5 miliarde disponibili pentru exerciţiul bugetar actual al UE.

Pe de altă parte, din cei 19,5 miliarde de euro aferente politicii de coeziune, România a reuşit să încaseze de la UE numai 1,86 miliarde, perioada următorilor trei ani fiind crucială în acest sens.

Declaraţiile de cheltuieli se ridică la valoarea de peste 2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10,69% din cele 20 de miliarde de euro, cât reprezintă fondurile structurale şi de coeziune alocate României pentru perioada 2007-2013.

×