Sindicatele crescătorilor de vite din ţară au protestat ieri în faţa întreprinderilor marilor procesatori cerând un preţ corect pentru laptele colectat de la fermieri.
Sindicatele crescătorilor de vite din ţară au protestat ieri în faţa întreprinderilor marilor procesatori cerând un preţ corect pentru laptele colectat de la fermieri.
Fermierii doresc triplarea preţului pe litrul de lapte livrat către preocesatori, de la 0,5 lei pe litru până la 1,5 lei pe litru, pentru că altfel vor fi falimentaţi. Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar a justificat protestele prin faptul că “trebuie să dispară Cartelul laptelui şi dictatura marilor procesatori” şi că aceştia, la înţelegere cu marii retaileri, stabilesc preţurile de achiziţie şi şi-au împărţit zonele de influenţă. Producătorii de lapte au cerut ca preţurile să fie negociate şi au anunţat că vor să sisteze furnizarea de lapte până la rezolvarea situaţiei. Potrivit lui Ştefan, preţul laptelui variază între 0,5 lei pentru laptele neconform şi 0,8 lei pentru cel conform, dar că ajunge în hypermarketuri la 4 lei. Sindicaliştii au anunţat că “oricum ies în pierdere” şi că banii nu le ajung nici măcar de furaje, care costă un leu kilogramul, iar statul subvenţionează cu 0,3 lei pe kilogram.
Comparativ cu alte state europene, preţul la producătorii români sunt cuprinse între 0,15 şi 0,30 euro pe litrul de lapte, în timp ce în celelalte state UE preţul este de 0,42 şi 0,45 euro pe litru. Mai mult, fermierii consideră că şi preţul de vânzare din magazinele din România ajunge mai mare decât în celelalte ţări membre. Astfel, în ţara noastră se vinde un litru de lapte procesat cu 1-1,8 euro pe litru, în timp ce în alte state se vinde populaţiei cu 0,8-1 euro.
Protestatarii au spus că preţul real pe litru ar trebui să fie de 1,5 lei, deoarece numai în aceste condiţii crescătorii de vite din România ar mai putea rezista.
EGALITATE. “Considerăm că dacă aceşti procesatori dau pe laptele adus din import 0,45 euro cenţi pe litru pentru lapte Confort, de ce să nu primească acelaşi preţ şi producătorul de lapte din România. Suntem ţară membră a Uniunii Europene şi dorim tratament egal”, a completat liderul sindical. Dorel Secară, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, a reclamat şi el că în România preţul motorinei pentru agricultură este cel mai mare din Europa.
“Un litru de motorină este egal cu şase litri de lapte pe care îl plătesc procesatorii. Nu putem supravieţui în aceste condiţii”, a spus Secară. Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România a anunţat luni că procesatorii au refuzat repetat negocierea preţului.
ÎN DOI PERI. În schimb, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), consideră acuzaţiile crescătorilor de bovine din România ca fiind lipsite de adevăr, deoarece procesatorii nu au refuzat discuţiile cu reprezentanţii fermierilor. În replică, Ştefan Nicolae a afirmat că reacţia că aceste multinaţionale profită de ani de zile de lipsa de organizare a crescătorilor de taurine.
În schimb, procesatorii spun că ei plătesc laptele în concordanţă cu calitatea materiei prime oferite. “Friesland Foods România plăteşte pentru laptele conform cu normele europene preţuri la nivelul UE”, se arată într-un comunicat al companiei. Reprezentanţii Hochland susţin în continuare formarea liberă pe piaţă a preţului pentru lapte, în funcţie de cerere şi ofertă, în vreme ce Danone spune că plăteşte fermierilor 1,2 lei pe litru.
Cioloş: “E o problemă de piaţă”
Ministerul Agriculturii nu va interveni decât dacă este cazul. Potrivit lui, problemele trebuie rezolvate între furnizori şi procesatori. “Sunt discuţii care trebuie să aibă loc între dânşii. Noi am mai mediat o întâlnire între producători şi procesatori în urmă cu câteva săptămâni la Ministerul Agriculturii şi, dacă va fi cazul, vom continua. Este important ca aceste elemente care ţin de economia de piaţă să fie rezolvate prin negocieri între furnizori şi producători”, a spus Cioloş. “Fiecare în parte au argumentele lor, procesatorii spunând că fac investiţii semnificative, iar producătorii că primesc preţuri mici pentru livrare. Aceste lucruri trebuie negociate între ei. Ministerul este deschis la orice mediere, dar nu poate interveni”, a precizat Cioloş. El a mai spus că este important ca fermierii să se asocieze în cooperative de colectare a laptelui şi ca astfel să aibă mai mult succes în discuţiile cu procesatorii sub această formă.