x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proteste pe concedieri colective la E.ON

Proteste pe concedieri colective la E.ON

19 Iun 2009   •   00:00
Proteste pe concedieri colective la E.ON
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Aproximativ 2.000 de salariaţi români ai E.ON România şi-ar putea pierde locul de muncă, în cadrul eforturilor făcute pe plan global de gigantul energetic european de reducere a costurilor cu 1,5 miliarde de euro până în 2011, potrivit sindicaliştilor de la Federaţia Gaz România.



Federaţia Gaz România a atacat în instanţă decizia Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz Distribuţie de concediere colectivă despre care oficialii E.ON spun că nu există.

Eugen Luha, preşedintele Federaţiei Gaz România, a declarat că societatea a notificat deja agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă cu privire la 420 de disponibilizaţi în perioada următoare. Luha a spus că E.ON vrea să determine să plece voluntar aproximativ 2.000 de angajaţi, fiind deja înscrişi pe o listă 1.000, acestora fiindu-le făcută "o ofertă bănească" ce ajunge la 25.000 de lei impozabili.

Conducerea E.ON a precizat că nu s-a luat o decizie privind concedierile colective, dar că se va ajunge la concedieri colective dacă programul de plecări voluntare şi pensionare anticipată nu vor da rezultate-le prevăzute, fără a preciza însă care este ţinta.

Economii la salarii

Adrian Avram, prim-vicepreşedintele Federaţiei Gaz România, spune că se va renunţa îndeosebi la oameni cu un salariu mediu de 1.200 lei.

"Am hotărât continuarea proiectelor de plecări voluntare şi pensionări anticipate, sperând că aceste măsuri vor fi suficiente pentru atingerea obiectivului nostru de optimizare a companiei, ca să nu mai fim nevoiţi să recurgem la disponibilizări colective. Noi respectăm prevederile contractului de privatizare", a spus, joi, preşedintele E.ON, Frank Hajdinjak.

Potrivit conducerii companiei, dacă după implementarea acestor două programe este totuşi nevoie de disponibilizări, s-ar putea ca unele locuri de muncă să fie externalizate într-o nou-înfiinţată filială a companiei sau în firme terţe de pe piaţă.

Sindicaliştii aprobă ideea înfiinţării unei noi filiale, însă nici nu vor să audă de transferarea angajaţilor la firme terţe. Sindicaliştii au pichetat sediul E.ON, în vreme ce alţi 100 de oameni au protestat la Târgu-Mureş împotriva demarării măsurilor de concediere colectivă.

"OPTIMIZARE" LA ORDIN
4.000 de salariaţi ai gigantului energetic german E.ON au manifestat joi în faţa sediului companiei din Düsseldorf împotriva proiectului de suprimare a 10.000 de locuri de muncă la nivel global. Josef Cieniewicz, de la  Sindicatul Verdi din cadrul E.ON, organizatorul protestului, a declarat că la manifestaţie au participat şi delegaţii simbolice din şapte state europene, transmite AFP. La protest au participat şi muncitori din România. Prin Programul "Perform-to-win" al E.ON vizează economisirea a 1,5 miliarde de euro până în 2011. Potrivit calculelor Verdi, 6.000 de posturi în Europa vor dispărea, în vreme ce 4.000 vor fi delocalizate, din totalul de 92.000 de angajaţi ai E.ON la nivel mondial.

ÎNCĂLCAREA CONTRACTULUI DE PRIVATIZARE
Sindicaliştii au precizat că reprezentanţii români nu au fost consultaţi cu privire la decizia concedierilor colective şi că acestea încalcă contractul de privatizare a companiei Distrigaz Nord semnat în urmă cu patru ani. Avram a precizat că Federaţia Gaz România a dat în judecată E.ON România pentru anularea deciziei Consiliului de Administraţie, procesul fiind pe rol la Târgu-Mureş.

Numărul angajaţilor pe partea de gaze naturale a E.ON s-a redus treptat în România, de la 9.500 de angajaţi în 2005 până la 5.500 în prezent, în urma programelor de plecări voluntare. Fiecare angajat care a plecat de bunăvoie a primit o ofertă între 6 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

Afacerile E.ON în România
E.ON Ruhrgas a cumpărat de la statul român un pachet de 51% din acţiunile Distrigaz Nord contra sumei de 304 milioane de euro, 125 milioane de euro pentru 30% şi majorare de capital până la 51% pentru încă 179 milioane de euro. E.ON Gaz a raportat profituri nete de 140 milioane de lei (42 milioane de euro) în 2007, de 87 milioane de lei (24 milioane de euro) în 2006, după pierderi de 122 milioane de lei în 2005 (27 milioane de euro). Datele pentru 2008 nu au fost făcute publice. E.ON Energie a achiziţionat Electrica Moldova în 2005, când concernul german a preluat 24,6% din titluri pentru 31,4 milioane de euro şi a majorat capitalul cu încă 68,6 milioane de euro pentru a ajunge la 51%.

Ieftiniri la gaze, nemulţumiri la E.ON
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a hotărât ieftinirea preţului gazelor cu 5% de la 1 iulie, după ce anterior tarifele mai fuseseră reduse cu 3% din luna mai. Distribuitorul este însă nemulţumit, deoarece nu şi-a acoperit în totalitate cheltuielile făcute în 2008 cu achiziţionarea gazelor, de 97 milioane de lei în 2008 şi de 38 de milioane de lei în primul trimestru al lui 2009, din amânarea deciziei de a implementa noile tarife de furnizare începând cu 1 ianuarie 2009.  

"Am hotărât continuarea proiectelor de plecări voluntare şi pensionări anticipate, sperând că aceste măsuri vor fi suficiente pentru atingerea obiectivului nostru de optimizare a companiei, ca să nu mai fim nevoiţi să recurgem la disponibilizări colective. Noi respectăm prevederile contractului de privatizare"
Frank Hajdinjak - preşedintele E.ON

×
Subiecte în articol: economic romania milioane colective e.on