x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Putin s-a facut REGELE OPEC-ului!

Putin s-a facut REGELE OPEC-ului!

25 Noi 2017   •   13:31
Putin s-a facut REGELE OPEC-ului!

Timp de 50 de ani, ministrul saudit al petrolului a putut influenta cotatiile rostind doar cateva cuvinte bine alese despre eventuala decizie a OPEC la urmatoarea reuniune a cartelului si umpland, astfel, buzunarele jucatorilor din piata cu milioane de dolari.

 

Acum e altfel. Desi sedintele OPEC continua sa influenteze preturile, rolul determinant nu mai este jucat astazi de Arabia Saudita, ci de Rusia, mai precis de Vladimir Putin. De cand Rusia s-a inteles cu Organizatia tarilor exportatoare de petrol in privinta productiei de titei, Putin a devenit cel mai influent om al grupului. Dupa cum a recunoscut, sub acoperirea anonimatului, un inalt functionar al OPEC, liderul de la Kremlin "este acum vioara intai".

Influenta tot mai mare a Kremlinului in interiorul cartetului este reflectare a unei politici externe menita sa contrabalanseze puterea SUA pe arena mondiala prin intermediul unui important arsenal de masuri economice, diplomatice, militare si de spionaj. Se pare ca aceasta strategie functioneaza, scrie Bloomberg Businessweek.

"Putin a devenit tarul lumii energetice", a declarat Helima Croft, fost analist al CIA, care coordoneaza, acum, biroul pentru strategii globale la RBC Capital Markets LLC, din New York.In octombrie, Putin a provocat un salt de scurta durata a preturilor la aur negru in ajunul primei vizite in Rusia a monarhului saudit. La acea data, locatarul de la Kremlin a declarat ca intelegerea cu OPEC legata de reducerea productiei de petrol poate fi prelungita cel putin pana la sfarsitul anului viitor, adaugand că deocamdata, nu a luat o decizie finala in acest sens. 

Afirmatiile lui Putin a determinat OPEC si pe producatorii din afara cartelului sa demareze o noua runda de negocieri diplomatice  in tentativa de a obtine un consens. Un parteneriat care, afirma autorul comentariului din Bloomberg Businessweek, nu poate fi catalogat drept confortabil si usor. 

Putin, care a acceptat o astfel de alianta fara precedent cu OPEC intr-un moment cand preturile la titei erau cu 20 de dolari mai mici decat acum, iar piata inregistra un surplus de petrol, a fost animat si de alt motiv pentru a se opune unei cresteri bruste a pretului la titei. In prezent, Rusia castiga de pe urma deprecierii rublei, care avantajeaza exporturile, bazandu-se tot mai putin pe exportul de resurse energetice pentru indeplinire obligatiunilor financiare.

Pe de alta parte, reducerea volumului extractiilor de titei afecteaza puternic companiile ruse de resort. Avand in vedere ca petrolul marca Brent costa in jur de 62 de dolari/baril, cu 30% mai mult decat cu un an in urma, petrolistii rusi asteapta cu nerabdare clipa cand vor putea spori din nou productia.

In acelasi timp insa, "intelegerea este reciproc avantajoasa", crede Edward C. Chow, fost top-manager la corporatiei Chevron. "Arabia Saudita are nevoie de un partener petrolier puternic, pentru a putea influenta in mod eficient situatia de pe piata. In ceea ce priveste Rusia, obligativitatea respectarii acordului devine un pas logic pentru Moscova, atata timp cat acest lucru ii ofera posibilitatea de a juca un rol geopolitic si economic mai important in Orientul Mijlociu", explica analistul.

×