x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RAAN vrea să pună pe roate proiecte de 1,2 miliarde de euro

RAAN vrea să pună pe roate proiecte de 1,2 miliarde de euro

28 Iul 2009   •   00:00

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vrea să modernizeze centrala de la Halânga şi să construiască una nouă cu o capacitate de 400 MW, proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro. RAAN caută acum parteneri pentru o investiţii. "Intenţia noastră este să modernizăm sucursala CET Halânga şi să-i creştem capacitatea de producţie a energiei, de la 247 MW la 600 MW, şi să construim şi o unitate nouă de 400 MW" a declarat Dan Boldea şeful direcţiei de strategie şi dezvoltare din regie.



Pentru acest proiect, RAAN a lansat companiilor energetice, fondurilor de investiţii cu profil energetic şi instituţiilor financiar-bancare o invitaţie de asociere.

Investiţia va fi derulată de o societate mixtă, la care RAAN, care va participa cu activele existente, va deţine participaţia minoritară, respectiv 25%-30%. Totodată, partenerii RAAN vor veni cu un aport direct de capital de 200-250 milioane de euro, urmând ca restul sumelor să fie obţinute prin credite, de societatea mixtă.

Investitorii interesaţi de proiect vor fi selectaţi prin negociere. Potrivit lui Boldea, RAAN a primit deja o ofertă de la banca BRD-Group Societe Generale.

RAAN aşteaptă până la 2 octombrie scrisorile de interes neangajante ale investitorilor, urmând ca lista scurtă a companiilor care vor fi selectate pentru a participa la proiect să fie anunţată până cel târziu la 9 octombrie.

Compania produce apa grea pentru reactoarele nuclear-electrice ale centralei de la Cernavodă şi este şi producător şi furnizor de electricitate şi de agent termic în municipiul Turnu Severin. RAAN a înregistrat anul trecut pierderi de 220,3 milioane de lei şi are datorii către bugetul de stat de 52,3 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: economic