x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rabla a ruginit

Rabla a ruginit

de Elena Stan    |    13 Aug 2008   •   00:00
Rabla a ruginit

AUTO ● S-au vîndut doar 8.444 de autoturisme
Anul acesta, lumea nu s-a mai înghesuit la programul de înnoire a parcului auto, spre deosebire de anii trecuţi, cînd cotele erau epuizate în primele două sau trei zile. Mai mult, unele firme au renunţat la o parte din cota alocată iniţial.AUTO ● S-au vîndut doar 8.444 de autoturisme
Anul acesta, lumea nu s-a mai înghesuit la programul de înnoire a parcului auto, spre deosebire de anii trecuţi, cînd cotele erau epuizate în primele două sau trei zile. Mai mult, unele firme au renunţat la o parte din cota alocată iniţial.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Naţional Auto nu a mai pornit în trombă, aşa cum eram obişnuiţi din anii trecuţi. Astfel, la două luni de la demarare au fost vîndute numai 21% din cele 40.000 de autoturisme puse la bătaie de autorităţi prin program. "Pînă la sfîrşitul lunii iulie au fost vîndute 8.444 de unităţi. În comparaţie cu anul trecut, cînd numărul total de maşini vîndute prin Programul «Rabla», desfăşurat în circa şase luni, a fost de 16.400 de autoturisme, vînzările actuale reprezintă un succes, însă avînd în vedere că anul acesta urmărim să scoatem din uz 40.000 de maşini mai vechi de 12 ani, rezultatele parţiale sînt cît de cît bune", ne-a explicat Mihai Toti, directorul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). Motivele pentru care programul nu merge sînt: înăsprirea condiţiilor de obţinere a unui credit auto sau de nevoi personale, demararea cu întîrziere de două luni a programului şi lăcomia unor dealeri care s-au aruncat să ceară un număr mare de unităţi după care şi-au dat seama că nu aveau ce face cu ele. "Am primit cereri de diminuare a cotei alocate iniţial de la mai multe firme. Astfel, firme care vindeau autoturisme marca Citroën, Ford, Hyundai, Daewoo, Opel sau Chevrolet şi-au redus cota. Unităţile la care au renunţat diferite firme au fost alocate către producătorul autohton Dacia", ne-a spus Mihai Toti.

CONDIŢII. De Programul "Rabla" pot beneficia doar persoanele fizice, proprietari sau moştenitori ai unui autovehicul funcţional, înmatriculat în România şi a cărui vechime depăşeşte 12 ani de la data fabricaţiei. Programul pune la dispoziţia doritorilor maşini marca Daewoo, Renault-Nissan, Fiat, Hyundai, Suzuki, Opel, Chevrolet, Skoda, Peugeot, Volkswagen, Ford, Toyota, Kia, Seat, Mitsubishi, Citroën, Mazda, Honda, Subaru, Audi şi Lada.

×
Subiecte în articol: economic