x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ratingul României va depinde de majorarea pensiilor și evoluția politică

Ratingul României va depinde de majorarea pensiilor și evoluția politică

26 Aug 2020   •   10:09
Ratingul României va depinde de majorarea pensiilor și evoluția politică

Majorarea pensiilor cu 14% din luna septembrie reduce preiunea pe buget, comparativ cu o creştere de 40% prevăzută anterior. Cu toate acestea, eventuala majorare va depinde de evoluția  politică anterioară alegerilor, transmite agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

Mărirea pensiilor şi stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de ţară al României. Ratingul ar putea fi afectat de o deteriorare semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, cum  ar fi de pe urma unui eşec în compensarea sau amânarea majorării pensiilor în actualul context de cheltuieli şi/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu după pandemie.

"Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare care ar evita declanşarea acestui element sensibil pentru rating", avertizează Fitch.

Mărirrea de 14% a pensiilor crește permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2% din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar spori cheltuielile anuale cu 4%.

Flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei.

Fondurile disponibile României în cadrul programului UE de revenire ar putea fi consistente şi ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanţele publice.

"Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran "BBB minus" acordat României.

Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative", susţine Fitch.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat ieri că, dacă se pierde încrederea investitorilor străini, România nu prea mai are de unde să se împrumute. 

×
Subiecte în articol: pensii fitch rating