x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RCS & RDS îşi rostogoleşte datoriile

RCS & RDS îşi rostogoleşte datoriile

de Daniela Ivan    |    09 Mar 2011   •   20:43
RCS & RDS îşi rostogoleşte datoriile
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

155551-cs-20110309125826001.jpgFurnizorul de cablu tv, internet şi telefonie mobilă RCS & RDS, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a încheiat două acorduri de finanţare în valoare de 206 milioane de dolari şi, respectiv, 125 milioane de euro. Banii ar putea fi folosiţi de companie pentru refinanţarea datoriilor totale de 175 milioane de dolari care ajung la scadenţă în acest an. Agenţia de evaluare Moody's a retrogradat recent ratingul companiei din cauza datoriilor din acest an, precum şi celor de 375 milioane de euro care ajung la maturitate în 2012.

Iar băncile care au acordat banii sunt în esenţă aceleaşi care au acordat în 2007 creditul de 500  milioane de dolari contractat în 2007. Acesta era la acea vreme cel mai mare cre­dit bancar luat de o firmă privată românească. Acesta fusese aranjat de ING şi Citibank, dar au mai participat şi alte trei bănci: ABN Amro, actuala Royal Bank of Scotland, Bank Austria Creditanstalt (acum UniCredit) şi Raiffeisen.

Operatorul român de comunicaţii a mai contractat anul trecut, în luna mai, un credit de 100 milioane de dolari tot de la ING. Pentru aceste împrumuturi operatorul de telefonie mobilă a depus de-a lungul timpului garanţii de rang doi pe 51% din acţiunile RCS, precum şi garanţii de prim rang pe 2,4% din acţiunile RCS plus gaj pe mai multe conturi ale companiei.

„Nu am avut nici o problemă cu această companie. Creditul pe care l-am acordat nu se încadrează în ca­tegoria celor restructurate, nici măcar nu sunt printre companiile pe care stăm cu ochii pentru că ne aşteptăm să aibă probleme”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ING, pentru Jurnalul Naţional. Acesta a mai adăugat că vânzările companiei nu scad, iar cota lor de piaţă este în creştere. Negriţoiu a precizat că ING are o relaţie locală cu RDS & RCS şi alta prin banca olandeză ING, care s-a ocupat de creditul sindicalizat. Este de remarcat că pentru acest credit Cable Communications Systems Olanda, acţionarul majoritar al companiei de comunicaţii, a constituit în favoarea ING Bank o garanţie reală mobiliară de rang doi asupra a 215.252.727 acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al RCS & RDS. Garanţia acoperă o sumă maximă de plată de 278 milioane de dolari.

La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD - Groupe Societe Geneale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în ca­litate de agent de credit şi coordonator şi agent pentru garanţii.

În cazul creditului de 125 mi­lioane de euro, sindicalizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

×
Subiecte în articol: economia