Pozitia publica a consilierului prezidential Theodor Stolojan in chestiune RAFO Onesti ar putea fi interpretata ca o presiune, potrivit presedintelui AVAS, Razvan Orasanu. Situatia rafinariei nu s-a clarificat prea mult dupa ce a fost ridicat sechestrul asupra actiunilor companiei.
Pana cand va lua o decizie in privinta cesiunii actiunilor si obligatiilor Rafo Onesti dintre Balkan Petroleum (BkP) si Calder - A International, "AVAS nu va accepta nici o presiune de oriunde ar veni ea", a declarat ieri presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu. PRESIUNEA. "Pozitia consilierului prezidential Theodor Stolojan poate fi considerata un element de presiune", a spus presedintele AVAS, referitor la declaratiile consilierului prezindential, in care acesta a cerut clarificarea rapida a situatiei rafinariei. Anterior, Theodor Stlojan apreciase ca RAFO este "decapusata si depolitizata" si ca Guvernul ar trebui sa rezolve problema datoriilor RAFO asa cum a facut-o in cazul Lukoil, Petrom si Petromidia. "Nu este vorba de stergerea datoriilor istorice, ci de reglementarea acestor datorii intr-un anumit timp", a spus Stolojan, potrivit Mediafax. PEDEAPSA. Pe de alta parte, AVAS ar putea penaliza tranzactia BkP - Calder, tocmai pentru ca nu i s-a cerut acordul. "Instrainand actiunile, BkP a realizat o actiune interzisa de contractul de privatizare, care prevede o penalitate de 100% din pretul platit pe actiuni (la privatizare - n.red.), adica 11,4 milioane de dolari", a spus Orasanu. Presedintele AVAS a spus ca nu va fi de acord cu schimbarea proprietarului RAFO, pana cand virtualul cumparator al rafinariei (Calder - A) nu-si va prezenta situatia financiara auditata, pentru a-i putea fi apreciata bonitatea."AVAS nu va negocia sub presiune. Pozitia consilierului prezidential Theodor Stolojan poate fi considerata un element de presiune"
Citește pe Antena3.ro
"Instrainand actiunile, BkP a realizat o actiune interzisa de contractul de privatizare, care prevede o penalitate de 100% din pretul platit pe actiuni (la privatizare - n.red.), adica 11,4 milioane de dolari" - Razvan Orasanu, presedintele AVAS
MISTERELE ONESTIULUI
|
AVAS si RAFO se contrazic, in loc sa clarifice situatia rafinariei. Marin Anton, managerul general al RAFO si sustinator al achizitiei de catre Calder - A a rafinariei, spune ca documentele cerute de AVAS au fost prezentate inca din octombrie 2005.
Pe de alta parte, Razvan Orasanu, presedintele AVAS, spune ca nu-si poate da acordul privind transferul obligatiilor Balkan Petroleum catre
Calder - A, atata vreme cat proprietarii acesteia din urma sunt niste fundatii. "Actiunile Calder - A sunt detinute 100% de Vienna Capital Partners Finance B.V. Olanda, a carei proprietara este Vienna Capital Partners AG-Austria, despre care am reusit sa aflam ca este detinuta in proportie de 69% de trei fundatii, organizatii nonprofit care nu au obligatia de a raporta situatia financiara", spune Orasanu.
|