x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern

Rectificarea bugetară a fost aprobată de Guvern

29 Aug 2009   •   00:00

Guvernul a aprobat în şedinţa de sâmbătă a doua rectificare bugetară din anul 2009, care vizează un deficit al bugetului general consolidat de 7,3 la sută din produsul intern brut (PIB), faţă de 4,6 la sută anterior, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.



Rectificarea bugetară este fundamentată pe o scădere a economiei de 8,46 la sută în 2009, un PIB de 497,3 miliarde lei şi o rată a inflaţiei de 4,3 la sută. Din cauza cadrului macroeconomic nefavorabil, deficitul bugetar a fost majorat de 24,3 miliarde lei iniţial la 35,6 miliarde lei.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, veniturile bugetare în 2009 sunt preconizate la 157,2 miliarde lei sau 31,6 la sută din PIB iar cheltuielile bugetare - la 193,7 miliarde lei sau 38,9 la sută din PIB. Pe fondul contracţiei economiei mai mare decât anticipările, veniturile bugetare sunt estimate să scadă cu 17,4 miliarde lei în 2009, din cauza scăderii încasărilor din TVA cu circa patru miliarde lei, a celor din contribuţii de asigurări sociale cu 4,29 miliarde lei, a veniturilor nefiscale cu 4,19 miliarde lei, în timp ce tragerile din fondurile europene postaderare sunt estimate în scădere cu 500 milioane lei.

Potrivit lui Pogea, cheltuielile bugetului general consolidat au fost diminuate cu 5,25 miliarde lei (1,1 la sută din PIB), în timp ce cheltuielile bugetului de stat au fost majorate cu cinci miliarde lei, cele ale bugetului de asigurări sociale cu 487 milioane lei, iar cele ale bugetului de şomaj cu 875 milioane lei.

La capitolul de cheltuieli bugetare, la investiţii publice, a fost alocată suplimentar suma de 900 milioane lei pentru proiecte de infrastructură, din care 500 milioane lei pentru infrastructură rutieră, iar 400 de milioane lei pentru infrastructură locală - drumuri judeţene şi şcoli.

Plafonul de garanţii publice a fost majorat pentru 2009 cu 400 milioane euro, bani care vor fi utilizaţi cu predilecţie pentru asigurarea cofinanţării proiectelor din fonduri europene şi fonduri externe rambursabile. Tot la capitolul de investiţii publice a fost alocată suma de 303 milioane lei pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru sistemul integrat de securizare a frontierei de stat.

În ceea ce priveşte asistenţa socială, oficialul MFP a menţionat suplimentarea bugetului de pensii şi a celui de şomaj, precum şi subvenţionarea bugetului de pensii cu 5,5 miliarde lei de la bugetul de stat. În vederea reducerii arieratelor, au fost alocate sume de 365 milioane lei pentru CFR Călători, pentru plata datoriilor către furnizorii de utilităţi şi alţi agenţi economici şi de 330 milioane lei către bugetele locale, pentru plata facturilor la utilităţi.

Pogea a precizat că rectificarea bugetară cuprinde economiile la cheltuielile salariale - circa 15,5 la sută lunar - din concediul de 10 zile pentru bugetari. Inclusiv cu aceste reduceri de cheltuieli, bugetele celor mai multe ministere au fost rectificate pe minus: Ministerul Dezvoltării - cu 347 milioane lei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării - 154 milioane lei, MFP - 205 milioane lei, Ministerul Sănătăţii - 113 milioane lei, Ministerul Mediului - 108 milioane lei, Ministerul Tineretului şi Sportului - 78 milioane lei, Ministerul Comunicaţiilor - 43 milioane lei, Ministerul Turismului - 30 milioane lei.

Secretariatul General al Guvernului pierde la rectificare 66 milioane lei iar alţi ordonatori principali de credite au bugete mai mici cu un total de 151 milioane lei.

×
Subiecte în articol: economic