x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rectificarea bugetară a fost aprobată de guvern. Care sunt problemele

Rectificarea bugetară a fost aprobată de guvern. Care sunt problemele

26 Noi 2021   •   16:10
Rectificarea bugetară a fost aprobată de guvern. Care sunt problemele

Guvernul a aprobat, vineri, rectificarea bugetară care asigură banii necesari pentru pensiile și salariile bugetarilor, sănătate, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Față de forma prezentată de Ministerul Finanțelor a apărut o alocare suplimentară de 50 de milioane de lei pentru Ministerul Mediului.

A fost deblocată situația „critică” de la CEC Bank, care căuta soluția ca, după majorarea de capital din 2019, să poată intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a avea expunerea și garanțiile necesare pentru a putea intra pe piața reală a creditării. CEC a primit un împrumut de 1,4 miliarde de lei, care va permite statului să încaseze dividende de 900 de milioane de lei și asigură sprijinul băncii pentru realizarea programului de guvernare.

Ministrul crede că actuala rectificare arată că există nişte carenţe în privinţa proiecţiei bugetare, având în vedere că a fost nevoie de o suplimentare pentru pensii şi salarii. În plus, au trebuit să fie luați bani de la proiectele cu finanţare europeană sau de la investiţii pentru că acele investiţii au fost trecute scriptic în buget. „E o lecţie pe care o învăţ rapid şi eu, dar şi Guvernul, pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022”, a spus demnitarul, care a amintit ministerele Transporturilor și Agriculturii, unde execuția a fost foarte slabă, la 50% în luna noiembrie.

Au fost prevăzuți 150 de milioane de lei pentru despăgubirea celor afectaţi de pesta porcină, dar şi pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei, care nici măcar nu avea o linie bugetară.

Ministrul a criticat presatația cabineetului anterior, invocând mai multe probleme pe care le-a găsit în bugetele de stat și de asigurări sociale. „Anul viitor am vrea să facem bugetul pe niște proiecții corecte, nu pe proiecții care să fie doar bune de dat către presă și după care să ne trezim la final de an că luăm banii pentru care, până la urmă, țara aceasta se împrumută”, a explicat Câciu.

 

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara