x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum îți poți reduce costul serviciului de telefonie mobilă

Cum îți poți reduce costul serviciului de telefonie mobilă

de Robert Veress    |    08 Noi 2012   •   16:13
 Cum îți poți reduce costul serviciului de telefonie mobilă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Cei mai mulți anonați ai serviciilor de telefonie mobilă plătesc mai mult de cât ar fi necesar, pentru utilizarea acestor servicii. Fie au abonamente prea mari, fie prea mici, fie nu știu cum să își controleze utilizarea minutelor / sms-urilor / mms-urilor / pachetelor de date alocate.
În Marea Britanie, de pildă, studii recente au arătat că 26 de milioane de abonați au planuri tarifare prea mari, adică nu consumă niciodată ceea ce le oferă abonamentele, iar opt milioane au planuri tarifare prea mici, adică depășesc constant traficul de voce sau date alocat, informează recombu.com. În total, atenție!, peste 7,5 miliarde de euro aruncați pe fereastră!
Este drept, studiile nu țin cont de faptul că mulți clienți preferă achiziția de telefoane al căror preț este aparent subvenționat de operatori, prin abonarea pe termen lung, la costuri mult superioare celor la care s-ar fi angajat, fără telefon.
Specialiștii dau câteva sfaturi care v-ar putea fi utile, dacă vă propuneți să „stoarceți” factura de telefonie mobilă:
  • Solicitați furnizorului să vă limiteze accesul, în momentul în care intrați în depășirea minutelor/sms-urilor alocate. Sau, dacă vreți să evitați situația în care nu veți putea apela, deși aveți o urgență, cereți să fiți notificat în momentul în care vă apropiați de limita traficului de voce/date alocat. Dacă operatorul refuză să vă ofere acest serviciu, există aplicații gratuite care îi pot ajuta pe deținătorii de smartphone-uri.
  • Pentru gestionarea traficului de date, folosiți aplicații gratuite, precum Onavo (disponibilă pentru Android sau iOS). Va limita accesul unor aplicații ce vă „mănâncă” din spațiul alocat, chiar fără să fiți conștient de asta și va limita „cheltuiala” de megabiți la descărcarea de aplicații sau navigarea pe internet. De asemenea, veți evita, cu ajutorul ei, să utilizați aiurea traficul de date în roaming.
  • Dacă vă apropiați de expirarea contractului, nu îl prelungiți fără să vă asigurați de toate beneficiile. Puteți negocia un abonament mai avantajos, adică: fie plata unei sume mai mici, pentru aceleași beneficii, fie plata aceleiași sume, pentru beneficii suplimentare. Sau, puteți să vă schimbați telefonul, mai ales că acum și operatorii români practică sistemul buyback (chiar dacă nu este tocmai avantajos să vinzi, de pildă, un iPhone 4 de 32 Gb cu 108 euro, când pe piața second-hand se vinde cu mai mult de dublul sumei). Dacă vi se spune că nu vi se poate oferi un plan tarifar mai avantajos, nu uitați că există și alți operatori și vă puteți porta numărul, beneficiind de oferte speciale la portare.
  •  

    ×
    Subiecte în articol: cost telefonie mobila trafic date onavo