x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea CAS, prioritatea zero a Finanţelor

Reducerea CAS, prioritatea zero a Finanţelor

29 Mai 2014   •   20:54
Reducerea CAS, prioritatea zero a Finanţelor
Sursa foto: MARIUS DUMBRAVEANU/Mediafax Foto


Obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

“Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria”, a afirmat Ioana Petrescu. În prezent, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane. Petrescu spune că reducerea taxării muncii va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Impactul bugetar: 1,5 miliarde de lei
Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor fi disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni. Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor în 2014 este mult deasupra celui de anul trecut, a spus Petrescu. În primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) faţă de perioada similară din 2013. În martie, ANAF a realizat venituri bugetare în valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similară a anului trecut. În aprilie, au fost încasate venituri bugetare în valoare de 17 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu aprilie 2014.
Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală, care a început activitatea parţial în acest an, a controlat până acum 15.000 de firme, a constatat 14.000 de încălcări ale legii şi a aplicat sancţiuni de 153 milioane de euro. În plus, MFP a colectat, până acum, peste 500 de milioane de lei din taxa pe construcţiile speciale. Suma declarată de plată pentru întregul an 2014 este de 1,4 miliarde de lei.

×